Política
El secretari general de Junts, Jordi Turull, a Granollers
Foto: El secretari general de Junts, Jordi Turull, a Granollers | Carola López / ACN
REFERÈNDUM

Turull, molt dur amb Aragonès, reclama "tornar a l'acció del 2017"

El secretari general de Junts, Jordi Turull, a Granollers
Foto: El secretari general de Junts, Jordi Turull, a Granollers | Carola López / ACN

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha avisat al president Pere Aragonès que el referèndum pactat amb l'Estat "ja s'ha intentat" i ha reclamat "tornar a passar a l'acció com el 2017".

Per què és important? ERC i el govern espanyol han arribat a diferents acords per renovar el Codi Penal: la derogació del delicte de sedició i la modificació del delicte de desordres agreujats i el de malversació. 

Què ha dit Turrull? "Hem de seure les forces independentistes per marcar un nou traçat ara que veiem que el govern espanyol no té cap intenció de resoldre i mullar-se amb el tema del referèndum i l'amnistia", ha dit aquest divendres en declaracions a TV3.

  • Junts recrimina a ERC que la taula de diàleg "no ha solucionat res" i no ha abordat "ni l'autodeterminació ni l'amnistia".
  • Preguntat per la unilateralitat, Turull ha reivindicat que "Catalunya no ha de renunciar a cap iniciativa política per assolir la independència sempre que sigui pacífica i democràtica".
  • "Això és el que hem de començar a posar en marxa, i no estar pendent tant de l'Estat", ha defensat el secretari general de Junts.

Què diu Aragonès?  

  • El president ha afirmat que "la primera fase, la de disminuir la capacitat repressiva dels aparells de l'Estat" ja s'ha superat. 
    "Ara hem d'acordar la qüestió de fons, la relació entre Catalunya i Espanya.
  • Aquí hi ha moltes posicions: jo defenso un referèndum acordat amb l'Estat" i ha afegit que "no renunciarà a les seves conviccions". 

D'altra banda: El Govern d'Aragonès vol que "en els pròxims mesos" es comenci a parlar de la "qüestió de fons", és a dir "la relació de Catalunya i Espanya".

  • A Junts recelen d'aquesta nova fase de la taula de diàleg i esperen que "no serveixi per blanquejar més la repressió" i facilitar l'estratègia del president Pedro Sánchez per vendre en l'àmbit internacional "que a Catalunya el tema ja s'ha donat per liquidat".
  • "No s'ha solucionat res, la repressió és més forta i el desig dels catalans per la independència augmenta en cada elecció", ha assegurat.

 

Categoria: Política