Política
Per aprovar els comptes, el govern encara necessita 27 vots més a favor
Foto: Per aprovar els comptes, el govern encara necessita 27 vots més a favor | Europa Press
PRESSUPOSTOS GENERALITAT

Continua la pressió entre ERC, PSC i Junts pels pressupostos

Per aprovar els comptes, el govern encara necessita 27 vots més a favor
Foto: Per aprovar els comptes, el govern encara necessita 27 vots més a favor | Europa Press

ERC pressiona a PSC i Junts pels pressupostos: "Buscar excuses no fa mal al Govern sinó a la ciutadania". La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, assegura que "ja no hi ha esculls" ni "diferències insalvables" per tancar un acord "el més aviat possible". Per la seva banda, Junts creu que l'acord encara està lluny i el PSC, que "va a bon ritme".

Per què és important? L'executiu d'ERC ha aconseguit tancar un acord amb els comuns pels comptes de la Generalitat del 2023. Les negociacions continuen obertes amb Junts i PSC. 

Context: Catalunya, molt probablement, començarà el 2023 sense uns nous comptes aprovats i en vigor per aquest nou any.

D'on venim? ERC ha compartit el desig de l'executiu d'aprovar els pressupostos al gener perquè pugui entrar en vigor al febrer.

El més nou: La portaveu republicana, Marta Vilalta, ha remarcat que "dilatar per dilatar o buscar excuses no ajuda a res ni a ningú".

Què ha dit ERC? Durant la roda de premsa d'aquest dilluns, la portaveu republicana ha dit a PSC i Junts que allargar la negociació "si fa mal, no és al Govern, al president o a la consellera, sinó a la ciutadania".

  • "Ja no hi ha esculls ni diferències insalvables" en la negociació per arribar "el més aviat possible" a un acord "més ampli", després del pacte de la setmana passada entre Govern i comuns. 
  • Avui els ha tornat a demanar "responsabilitat".

Què diuen PSC i Junts?

  • El PSC creu que s'està negociant els pressupostos "a bon ritme" però demana seguir "sense presses i amb discreció".
  • Així ho ha assegurat la portaveu del partit, Èlia Tortolero, en una roda de premsa, on ha remarcat que "ara que ja s'està treballant" no es pot fer "amb presses ni tacticismes".
  • En aquesta línia, ha insistit que si no hi ha els comptes en vigor l'1 de gener "és només responsabilitat d'Aragonès i d'ERC".
  • Junts exigeix a Aragonès que "es mogui" en la negociació dels pressupostos i veu "lluny un acord".
  • El seu portaveu Josep Rius ha titllat "irrellevant aritmèticament" el pacte entre ERC i els comuns pels comptes.

Background: El govern i els Comuns van arribar a un acord pels pressupostos de la Generalitat de l'any que ve.

  • Es tracta d'un acord global per un pla de xoc social de 555 milions d'euros que arriba després de setmanes de negociacions.
  • La presidenta del grup parlamentari d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, van signar-lo la setmana passada al Palau de la Generalitat.

A partir d'ara: Per aprovar els comptes, el govern encara necessita 27 vots més a favor, per la qual cosa els dos altres grans grups del Parlament, PSC o Junts, són imprescindibles.

Què esperar? Sigui com sigui, des d'Esquerra lamenten que la negociació s'estigui allargant, fet que podria provocar que els comptes no entressin en vigor fins al febrer o març, en cas d'aprovar-se.