Política
Fotografia d'arxiu de les eleccions municipals de 2015 a Sant Cugat del Vallès.
Foto: Fotografia d'arxiu de les eleccions municipals de 2015 a Sant Cugat del Vallès. | Jordi Garcia / ACN
Eleccions municipals

El PDeCAT treu pit de la seva força municipal i repta Junts pel seu "xantatge"

Fotografia d'arxiu de les eleccions municipals de 2015 a Sant Cugat del Vallès.
Foto: Fotografia d'arxiu de les eleccions municipals de 2015 a Sant Cugat del Vallès. | Jordi Garcia / ACN

El PDeCAT, antic soci de Junts per Catalunya, reivindica la seva identitat i la seva força local de cara a les pròximes eleccions municipals. 

Situació actual: El partit ha anunciat que formalitza una plataforma electoral de cara a les eleccions municipals que portarà el nom Ara Pacte Local.

  • La formació diu que no és una marca blanca de ningú, sinó que és una suma de partits (principalment Ara Catalunya i PDeCAT) amb "l'objectiu real de presentar al voltant de 300 candidatures arreu del país".
  • El seu secretari general i alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, en un article d'opinió publicat a Principal, considera que "en política no som tots iguals i cada vegada més el panorama s’aclareix i posiciona a tothom on realment és".
  • Solsona reivindica el seu partit "perquè preferim arriscar defensant les nostres idees que no presentar-nos amb les idees d’un altre".

En profunditat: L'alcaldable de Junts per Barcelona, Xavier Trias, va trencar el carnet del PDeCAT el passat mes d'octubre, ja que era militant de les dues formacions. 

D'on venim: L'octubre del 2020 la ruptura entre Junts per Catalunya i el PDeCAT es va fer realitat, després de mesos de discrepàncies i negociacions. 

  • Com a conseqüència, les dues formacions es van presentar per separat a les eleccions del Parlament de Catalunya del 14 de febrer de 2021.
  • Junts va aconseguir fins a 32 diputats, empatant amb els socialistes i quedant en tercera posició. 
  • Per la seva banda, el PDeCAT, encapçalat per Àngels Chacón, no va obtenir representació en l'arc parlamentari. 

Al detall: L'ànima més propera de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont va seguir a la reformada formació de Junts, liderada també per Laura Borràs i Jordi Turull. 

  • En canvi, l'ala política més propera a l'expresident Artur Mas va optar per apostar per la formació política del PDeCAT.