Política
El president d'ERC, Oriol Junqueras
Foto: El president d'ERC, Oriol Junqueras | Europa Press
Justícia Europea

El TJUE rebutja el recurs de Junqueras per declarar vacant el seu escó a l'Europarlament

El president d'ERC, Oriol Junqueras
Foto: El president d'ERC, Oriol Junqueras | Europa Press

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha desestimat aquest dijous el recurs de cassació presentat del líder d'ERC, Oriol Junqueras, contra la decisió de l'Eurocambra de declarar vacant el seu escó.

Per què és important? La sentència del TJUE avala així la decisió del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) –la primera instància a Luxemburg- de desestimar el recurs del líder republicà.

D'on venim? El TJUE va dictar sentència el desembre del 2019 que reconeixia la immunitat de Junqueras com a eurodiputat des del moment de la seva elecció, el Tribunal Suprem va decidir que aquesta protecció no impedia ni jutjar-lo ni dictar sentència per l'1-O.

  • Primer va decidir que la sentència condemnatòria comportava la suspensió del seu mandat com a eurodiputat.
  • Seguit de la decisió del Suprem, l'aleshores president de l'Eurocambra, David Sassoli, va declarar vacant l'escó de Junqueras i el líder d'ERC va presentar un recurs al TGUE contra la cambra per aquesta decisió.
  • En aquest recurs, el tribunal de Luxemburg examinava si l'Eurocambra podia o no qüestionar la suspensió del mandat per part del Suprem.
  • Per tant, no entrava a valorar si Junqueras havia d'ocupar o no l'escó després que el TJUE reconegués la seva immunitat.

Tot i això? 

  • En l'auto del 15 de desembre del 2020, el TGUE va rebutjar el recurs de Junqueras en considerar que l'Eurocambra no podia "qüestionar la conformitat amb el dret europeu" de la decisió del Tribunal Suprem.
  • Segons els magistrats europeus, la cambra no tenia "cap competència per controlar la decisió de les autoritats d'un estat membre (...) d'anul·lar el mandat d'un eurodiputat".
  • A més, el TGUE defensava que la decisió de Sassoli de declarar vacant l'escó de Junqueras no podia "ser objecte de recurs" perquè era un acte "purament informatiu" que recollia la resolució de les autoritats espanyoles.

I ara?

  • En la sentència, el TJUE argumenta que el recurs de Junqueras és contra "un acte que no pot ser objecte de recurs d'anul·lació" perquè la decisió de l'Eurocambra de declarar vacant el seu escó va ser "purament informativa" de la del Tribunal Suprem de suspendre-li el mandat com a eurodiputat.
  • En la sentència, el TJUE argumenta que la decisió de l'Eurocambra de declarar vacant l'escó de Junqueras té l'origen en "l'anul·lació del mandat" del líder d'ERC per part del Tribunal Suprem i, per tant, la cambra europea va ser "únicament informada" d'aquesta resolució.