Política
Pedro Sánchez i Pere Aragonès a la Generalitat
Foto: Pedro Sánchez i Pere Aragonès a la Generalitat | Europa Press
Referèndum

Enèsim cop de porta de l'Estat a un referèndum sobre la independència

Pedro Sánchez i Pere Aragonès a la Generalitat
Foto: Pedro Sánchez i Pere Aragonès a la Generalitat | Europa Press

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez ha tornat a dir "no" a un referèndum acordat sobre la independència de Catalunya. Ho ha fet aquesta tarda en la roda de premsa posterior a l'últim Consell de Ministres de l'any.

Què diu? "Podran reclamar el que vulguin, però no es produirà", ha afirmat taxatiu el mandatari socialista, l'endemà que el president Pere Aragonès s'hagi compromès a arribar a un Acord de Claredat amb l'Estat per fer possible la votació sobre el futur de Catalunya.

  • Sánchez ha afirmat que la taula de diàleg és una "eina útil" per vehicular l'"agenda del retrobament", i també ha destacat que el debat sobre l'autodeterminació forma part "del passat".
  • Com ja ha fet el mateix president espanyol i nombrosos polítics en ocasions anteriors, el president ha recordat que el dret d'un referèndum no existeix a cap carta magna i ha celebrat que la Constitució es compleixi avui "a tots els territoris d'Espanya, també a Catalunya".
  • També ha assenyalat que l'independentisme ja no és una de les preocupacions dels espanyols.
  • Sánchez també ha recordat que va ser Jordi Sánchez qui va afirmar que el procés s'havia acabat. 
    dels líders del procés. Jordi Sánchez.

D'on venim? Aragonès va fixar ahir el 2023 com l’any per donar forma a la proposta catalana d’Acord de Claredat. El president del Govern va insistir, en el missatge institucional per Sant Esteve, en el referèndum acordat amb l'Estat per resoldre el conflicte polític. L'endemà d'aquest discurs, Sánchez ha tornat a tancar-hi la porta.

  • El líder del PSC, Salvador Illa, també ha afirmat aquest dimarts que el referèndum no se celebrarà.

En profunditat: Tot això el mateix dia que el Govern ha assumit que la taula de diàleg entre els executius no se celebrarà abans d'acabar l'any.

  • Des de Palau consideren que l'executiu espanyol s'ha tensat per tot el que ha passat a Madrid com a conseqüència de la reforma del Codi Penal, inclosa la crisi institucional per la renovació del Consell General del Poder Judicial.
  • Per aquest motiu, la Moncloa no ha complert amb reunir de nou la taula de diàleg abans d'acabar el 2022, tal com es va acordar al juliol. Sigui com sigui, des del Govern afirmen que els contactes amb Madrid continuen, i que l'executiu d'ERC vol avançar tant en la carpeta de la desjudicialització del conflicte, com en l'autodeterminació.
Categoria: Política