Política
Arxiu
Foto: Arxiu | Europa Press
Memòria democràtica

Interior retira les medalles al torturador 'Billy el Niño' i a altres franquistes

Arxiu
Foto: Arxiu | Europa Press

El Ministeri de l'Interior ha ordenat la retirada de les condecoracions policials a agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil implicats en la repressió franquista, entre elles les de 'Billy el Niño', a títol pòstum.

Per què és important? Aquesta mesura està emparada en la Llei de Memòria Democràtica, que va entrar en vigor el 20 d'octubre, i que, a l'article 42, ordena la revisió i revocació de qualsevol condecoració i recompensa concedida als implicats en la repressió franquista, especialment els que van cometre tortures.

Què ha passat? La norma retira tota les condecoracions i mèrits a aquells que "haguessin format part de l'aparell de repressió de la dictadura franquista o realitzat actes incompatibles amb els valors democràtics i els principis rectors de protecció dels drets humans que fixa la Constitució".

  • La decisió afecta casos com el de l'expolicia franquista acusat de tortures Antonio González Pacheco, conegut com a 'Billy el Niño'.
  • Pacheco va morir el 2020 a causa del coronavirus i va cobrar la pensió vinculada a les condecoracions fins a la seva mort.

Com funciona? L'ordre del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que demana a les direccions generals dels cossos de seguretat iniciar els procediments d'ofici per fer aquestes revisions i retirades, també s'estén a la secretaria general d'Institucions Penitenciàries i a la resta de direccions generals del Ministeri.

A més: Marlaska també ha acordat crear una Comissió d'Estudi i Anàlisi sobre l'aplicació i els efectes de la llei de memòria democràtica en tots els àmbits competencials del Ministeri de l'Interior.

  • La comissió, entre d'altres, prepararà una reforma de la llei d'associacions per incloure com a causa de dissolució l'apologia del franquisme amb menyspreu a la dignitat de les víctimes.
  •  També es crearà una comissió que té encàrrec de reformar la llei d'Associacions i eliminar símbols franquistes.

En context: Segons les dades recollides pel projecte 'Debería desaparecer', encara queden a Espanya aproximadament 5.600 vestigis del Franquisme.

  • En aquest registre s'inclouen noms de carrers, plaques commemoratives i condecoracions.
  • La nova legislació busca acabar amb aquests símbols d'enaltiment del franquisme.