Política
El cap de l'oposició i líder del PP Alberto Núñez Feijó
Foto: El cap de l'oposició i líder del PP Alberto Núñez Feijó | ACN
Judicial

El PP llença la seva proposta per escollir els jutges espanyols

El cap de l'oposició i líder del PP Alberto Núñez Feijó
Foto: El cap de l'oposició i líder del PP Alberto Núñez Feijó | ACN

El PP proposa que siguin els jutges els mateixos que elegeixin 12 dels 20 vocals que formen el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), l'òrgan que governa els jutges espanyols. 

Què sabem? La proposta pretén que els 12 jutges siguin elegits "per i entre jutges i magistrats de totes les categories judicials que es trobin en actiu" amb vot directe.

  • Els populars volen retornar al model anterior de 2013. D'aquesta manera, els 8 jutges restants serien escollits pel Congrés i el Senat per una majoria de tres cinquens del ple.

Com es trien ara els vocals del CGPJ? 10 són elegits pel Congrés dels Diputats (6 entre jutges i magistrats i 4 entre juristes de reconeguda competència) i els altres 10 pel Senat, utilitzant també el mateix mètode.

D'on venim? Mentre el partit d'Alberto Núñez Feijó llença aquesta proposta, els jutges conservadors, escollits precisament gràcies a la majoria del PP durant el mandat de Mariano Rajoy segueixen bloquejant la renovació dels membres del CGPJ, caducat des de fa 4 anys.

A més: El plantejament del partit de dretes planteja derogar les modificacions del govern de Pedro Sánchez per eliminar funcions al CGPJ en el cas que actuï amb el mandat caducat, com està passant ara mateix.

  • La proposta popular estableix que, si el mandat dels vocals expira, no hi haurà relleu i el CGPJ "continuarà en l'exercici de les seves funcions amb competència plena" fins a la seva renovació.

A la pràctica: Segons el sistema que proposa el PP tots els jutges i magistrats en actiu podrien escollir un màxim de sis noms en una llista oberta on apareixerien els candidats per ordre alfabètic. Els 12 amb més vots ocuparien cadires al CGPJ.

Per acabar: El PP vol establir un període en què magistrats que han ocupat càrrecs polítics no poguessin accedir al CGPJ fins al cap de cinc anys del seu cessament.