Política
Urna 1-O
Foto: Urna 1-O | ACN
1-O

El Tribunal de Comptes segueix amb el judici a l'1-O i reclama 3,4 milions d'euros

Urna 1-O
Foto: Urna 1-O | ACN

El Tribunal de Comptes ha rebutjat arxivar la causa contra el referèndum de l'1-O contra una trentena d'exalts càrrecs de la Generalitat. 

Per què és important? El tribunal reclama 3,4 milions d'euros a exalts càrrecs i funcionaris de la Generalitat per l'organització o promoció exterior de l'1-O. 

  • Entre els investigats hi ha els expresidents Artur Mas i Carles Puigdemont, i l'exvicepresident Oriol Junqueras. 

D'on venim: Els advocats de la defensa van qüestionar la legitimitat del procediment i dels mètodes utilitzats, i per això van demanar que s'arxivés la causa.

  • Algunes de les defenses fins i tot afirmen que els fets han prescrit, perquè han passat més de 5 anys, o no han estat jutjats per la via penal. 

Situació actual: El Tribunal de Comptes reclama als exalts càrrecs de la Generalitat fins a 3,4 milions d'euros en concepte de malversació. 

En detall: En la resolució, el tribunal exposa que “regeix la regla general de compatibilitat entre la jurisdicció penal i la jurisdicció comptable”, segons recull la normativa vigent. 

  • A més, apunta que la jurisprudència del Tribunal Suprem permet que dos procediments sobre els mateixos fets s’investiguin en les dues jurisdiccions, sense que “la jurisdicció comptable hagi d’esperar la declaració de fets provats que es formuli en la via penal”.
  • Afegeix que el Tribunal de Comptes només tindria una limitació si la jurisdicció penal ja hagués realitzat un pronunciament ferm, cosa que no passa en aquesta causa perquè el procediment penal encara està pendent de jutjar-se.
  • També descarta reclamar al jutjat d’instrucció 13 de Barcelona que s’inhibeixi al Tribunal de Comptes pel que fa a la responsabilitat civil de l’1-O de les quantitats reclamades i ja dipositades. 

Previsions: Les defenses poden recórrer la resolució, del 22 de desembre. Quan es resolguin els recursos, la consellera del Tribunal de Comptes ha de fixar la data del judici.

Categoria: Política