Política
L'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, al Parlament de Catalunya
Foto: L'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, al Parlament de Catalunya | Sílvia Jardí / ACN
Espionatge

El Parlament demana la compareixença de Sánchez i Rajoy pel cas Pegasus

L'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, al Parlament de Catalunya
Foto: L'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, al Parlament de Catalunya | Sílvia Jardí / ACN

El Parlament ha acordat divendres demanar la compareixença del president del Govern, Pedro Sánchez i l'expresident Mariano Rajoy a la comissió d'investigació sobre l'espionatge a independentistes amb el programa Pegasus.

Per què és important? La comissió investiga el Catalangate, un cas massiu d'espionatge contra més de 60 líders independentistes durant el procés mitjançant el programa Pegasus. 

  • Per part del govern espanyol, el CNI va reconèixer la seva utilització per espiar a 18 dirigents, entre ells Pere Aragonès.

Els implicats: A proposta d'ERC, Junts i CUP, la comissió ha inclòs al seu pla de treball unes 80 compareixences de diverses figures importants dels últims anys de la política espanyola, així com dirigents del CNI, experts en drets humans i advocats, fiscals, jutges i experts en tecnologia. Entre ells hi ha:

  • Les vicepresidentes del Govern Nadia Calviño i Yolanda Díaz -amb els vots en contra del PSC-Units i comuns-.
  • El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska i la ministra de Defensa, Margarita Robles.
  • L'exvicepresidenta del Govern Soraya Sáenz de Santamaría i els exdelegats del Govern Enric Millo i Teresa Cunillera, amb l'actual delegada, Maria Eugènia Gay.
  • Els exvicepresidents del Govern Pablo Iglesias i Carmen Calvo, el Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, i el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz.

A més: Els grups han decidit sol·licitar la compareixença del magistrat encarregat d'autoritzar les escoltes del CNI, juntament amb altres membres de la carrera judicial i de la Fiscalia, a més de l'exmembre de la CIA Edward Snowden.

  • La comissió citarà responsables de les empreses propietàries de Pegasus i Candiru -NSO Group i Saito Tech- comandaments de Policia, Guàrdia Civil, Mossos i l'Erzaintza; experts informàtics i investigadors de Citizen Lab, plataforma que va destapar l'espionatge.

Què han dit? L'advocat d'alguns afectats, Andreu Van den Eynde, ha recriminat a la fiscalia que "no recolzi cap investigació" i faci "un truc" aprofitant el desconeixement general sobre tecnologia.

  • Els socialistes han abandonat la comissió en senyal de protesta perquè es va ampliar l'ordre del dia per incloure les compareixences dels advocats aquest mateix divendres, abans que s'hagués votat les propostes o el calendari de sessions.
  • Cs, Vox i PP no participen en aquesta comissió de recerca que, segons les previsions, durarà tot un any i es reunirà de manera habitual els divendres al matí.
Categoria: Política