Política
Laura Vilagrà i Pere Aragonès
Foto: Laura Vilagrà i Pere Aragonès | ACN
Pressupostos

ERC mou fitxa per convèncer el PSC pels comptes catalans amb la Ronda Nord

Actualitzat: Dilluns, 23 de gener de 2023. 19:30
Temps de lectura: 2 minuts
Laura Vilagrà i Pere Aragonès
Foto: Laura Vilagrà i Pere Aragonès | ACN

ERC proposarà modificacions a la moció del PSC sobre la B-40 per aconseguir aprovar els pressupostos catalans. 

Per què és important? El Govern de Pere Aragonès fa mesos que busca suports per arribar a un acord per tirar endavant els comptes de la Generalitat de 2023. Les negociacions se centren en el PSC i Junts, després que amb els Comuns ja s'arribés a un acord. 

El més nou: Els republicans han registrat esmenes a una moció dels socialistes sobre infraestructures que s'ha de debatre al ple del Parlament d'aquesta setmana.

  • El text proposa "estudiar totes les propostes de millora viària possibles, incloent-hi la Ronda Nord dels sistemes urbans de Terrassa, Sabadell, Castellar i la C-58. Fonts del Govern asseguren que és "un pas important" per intentar "desbloquejar" la negociació.

El motiu: ERC mou fitxa per convèncer els socialistes i que donin suport als comptes catalans. 

  • La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha avançat que ERC registrarà aquest dilluns esmenes a la moció del PSC sobre la B-40 que es votarà dijous al ple del Parlament. 
  • Vilagrà assegura que amb aquest moviment intentaran "acostar posicions" i que les presentaran amb "voluntat d'acord". 

Què vol dir? Els republicans proposaran modificacions a la iniciativa que el PSC va presentar al Parlament perquè els grups polítics es manifestin sobre la seva posició, en aquest cas, sobre el Quart Cinturó, conegut com la B-40.

Context: Les negociacions entre Esquerra i el PSC s'han encallat en les grans infraestructures, però el Quart Cinturó és l'escull que més obstaculitza l'acord.

  • El PSC vol l'extensió de la B-40 entre Terrassa i Castellar del Vallès passant per Sabadell (Vallès Occidental), ERC manté que és una infraestructura anacrònica.

Què diu? Tot i això, la consellera ha retret al PSC que estigui "bloquejant" l'acord per "càlculs polítics" i per només un desacord sobre el tram del Quart Cinturó. 

  • A més, a consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, ha alertat que una pròrroga dels pressupostos durant tot l'any té "dificultats i mancances".

Background: El PSC vol aprovar els comptes catalans amb un acord del Hard Rock, l'ampliació de l'aeroport del Prat i la B-40. Temes que xoquen directament amb la posició de l'executiu català. 

  • El Govern ja ha avisat als socialistes en diferents ocasions que aquests temes van a part dels pressupostos.