Política
El president d'ERC i l'expresident Junqueras
Foto: El president d'ERC i l'expresident Junqueras | Europa Press
Europa

El tribunal d'Estrasburg donarà prioritat a les demandes dels líders independentistes

Temps de lectura: 2 minuts
El president d'ERC i l'expresident Junqueras
Foto: El president d'ERC i l'expresident Junqueras | Europa Press

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) tramitarà de forma prioritària les demandes dels líders independentistes. El tribunal d'Estrasburg considera que són casos d'impacte rellevant i "extremadament importants".

Què han dit? "Com a casos d'impacte, se'ls donarà prioritat", ha subratllat la presidenta del tribunal, Síofra O'Leary, en una roda de premsa aquest dijous.

  • O'Leary ha justificat aquesta tramitació prioritària en considerar que són casos d'impacte perquè són "extremadament importants".

En profunditat: El tribunal ha agrupat en tres categories els fets del 2017 a Catalunya. "Es tracta d'un grup de casos relacionats amb el que va succeir a Catalunya el 2017", va explicar.

  • La primera, integrada per les denúncies de vulneració de drets polítics durant la presó preventiva, que afecten Oriol Junqueras, Jordi Turull i Jordi Sánchez. El grup més gran l'integren els recursos contra la sentència del Tribunal Suprem per sedició.
  • El tercer bloc de demandes l'integren les que s'emparen el dret a la llibertat d'expressió en el Parlament per a qüestionar les actuacions del Tribunal Constitucional que van prohibir debats sobre la secessió i la monarquia.

A més: La presidenta del TEDH ha revelat que segueix de prop els canvis legislatius a Espanya relacionats amb l'independentisme, com el nou Codi Penal sense sedició.

  • Ha assegurat que segueixen "de prop" les novetats i ha remarcat que veuran quina influència té en "quan i com" tracten els casos.

D'on venim? Durant el 2022 les sentències que van ser tramitades amb més urgència van ser les que tenien prioritat i tractaven temes d'assetjament sexual en el treball, llibertat d'expressió dels jutges o l'aplicació de l'eutanàsia.

  • Els casos d'impacte eren casos "genuïns" que havien de ser processats ràpidament, i que "fan del Tribunal d'Estrasburg un Tribunal que importa".

 

Categoria: Política