Política
Fotomuntatge de Principal
Foto: Fotomuntatge de Principal | Europa Press
Gràfics

Consulta les dades del pressupost de la Generalitat pel 2023

Temps de lectura: 2 minuts
Fotomuntatge de Principal
Foto: Fotomuntatge de Principal | Europa Press

Els pressupostos de la Generalitat inclouen una despesa total de 41.025 milions d'euros, una xifra que suposa un increment del 7,6% més respecte als comptes de l'any passat i suposa el creixement més elevat des del 2006.

Per què és important? Es tracta dels comptes de la Generalitat més grans de la història. D'altra banda, els departaments de Salut i Educació són els que més creixen, amb 1.128 milions i 675 milions, respectivament.

Al detall: Es tracta d'una xifra que incorpora els fons Next Generation, que en els comptes d'aquest any pugen fins als 1.185 milions d'euros, tot i que s'aniran executant progressivament fins al 2026 o puntualment més enllà.

  • Si no es tenen en compte les aportacions extraordinàries de la UE, la despesa pujaria fins als 39.839 EUR, un 10,7% anual més.

En gràfic: El Departament de Salut és el que lidera el rànquing pressupostari amb 11.639 milions d'euros. El segon departament en pressupost és el d'Educació, amb 6.960 milions. I seguit molt de lluny trobem el de Drets Socials, amb un total de 3.470 milions.

Més al detall també es pot repartir segons polítiques de despesa. D'aquesta manera també lidera la llista Salut i Educació, però el segueix Protecció Social i Infraestructures

En profunditat: Fonts del Departament d'Economia han explicat aquest dijous que el projecte de pressupostos gira sobre tres eixos: l'Escut Econòmic i Social, la Transició verda i sostenibilitat Concretament i la Prosperitat Compartida.

  • En el primer eix s'hi inclouen diverses mesures com l'actualització de l'indicador de Renda de Suficiència de Catalunya en un 8%, la bonificació de 71 milions d'euros dels preus del transport públic, 180 milions d'euros per a l'impuls de les polítiques d'habitatge.
  • En el segon eix s'invertiran 700 milions d'euros en millorar les polítiques de gestió  aprofitament de l'aigua, es destinaran 180 milions d'euros per accelerar l'autoconsum domèstic i industrial i 768 milions d'euros per a infraestructures ferroviàries, com per exemple la primera fase del Tram del Camp de Tarragona
  • Al tercer s'hi inclouen 680 milions per al Pacte Nacional per a la Indústria, 140 milions d'euros a l'ampliació de la xarxa pública de fibra òptica i 113 milions més per a les universitats fins a superar els 1.000 MEUR, els recursos per a polítiques d'R+D+i pujaran fins als 898 milions d'euros i l'1,5% del pressupost total a Cultura.