Política
Puigdemont al Parlament Europeu
Foto: Puigdemont al Parlament Europeu | Europa Press
Justícia Europea

Puigdemont s'empara en la sentència del TJUE per apartar Llarena

Temps de lectura: 2 minuts
Puigdemont al Parlament Europeu
Foto: Puigdemont al Parlament Europeu | Europa Press

La defensa de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha tornat a sol·licitar al Tribunal Suprem (TS) que es declari incompetent en la causa del procés i, en conseqüència, l'enviï a un jutjat d'instrucció de Barcelona.

Per què és important? Aquest recurs s'empara en la recent sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

  • Si bé, com que ja compta que el TS ho rebutjarà, demana que almenys desestimi les peticions de la Fiscalia i l'Advocacia, que insten a processar-lo també per desordres públics.

D'on venim? El TJUE va sentenciar que la justícia belga no pot rebutjar l'extradició dels encausats pel procés basant-se en el risc que es violin els seus drets fonamentals si no demostra deficiències sistèmiques i generalitzades a Espanya, ni pot posar en dubte les competències del Suprem com a autoritat per emetre aquestes euroordres.

Què ha passat? En un escrit d'aquest mateix dijous, al qual ha tingut accés Europa Press, la defensa sol·licita a l'instructor del procés, el magistrat del TS Pablo Llarena, que s'inhibeixi a favor del jutjat d'instrucció de Barcelona que per torn correspongui.

  • "Es pot acordar en el sentit de no tenir competència ara o esperar que això sigui determinat per alguna autoritat d'execució d'un altre estat membre que, sens dubte, acatarà el que estableix la sentència del TJUE del 31 de gener del 2023, o, pitjor encara, esperar que així ho dictamini el Tribunal Europeu de Drets Humans", planteja.

Tot i això: Com que la defensa ja anticipa un rebuig, reclama a Llarena que desestimi els recursos de reforma de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat, en què demanen a l'instructor que, a més de per desobediència i malversació agreujada, persegueixi Puigdemont per un delicte de desordres públics.

  • L'expresident fonamenta aquestes peticions "en poder de les actuacions" i "les normes d'aplicació" però també "en el que estableix la sentència del TJUE", amb la qual la cort comunitària va respondre a les preguntes de Llarena per aclarir l'abast de les euroordres.
Categoria: Política