Open Melon
El rei Felip VI a l'acte d'entrega de despatxos judicials
Foto: El rei Felip VI a l'acte d'entrega de despatxos judicials | ACN
Monarquia

Pulla del rei a Puigdemont: "Des d'avui sou també jutges europeus"

Temps de lectura: 2 minuts
El rei Felip VI a l'acte d'entrega de despatxos judicials
Foto: El rei Felip VI a l'acte d'entrega de despatxos judicials | ACN

El rei Felip VI ha participat en l'acte d'entrega dels 215 despatxos judicials a Barcelona. I ha fet una intervenció amb la qual sembla que hagi fet mofa de la decisió de la justícia europea sobre Puigdemont, produïda el mateix dia.

Al detall: Felip VI ha recordat als nous jutges que han de desenvolupar la seva tasca "amb independència" personal i professional perquè en ella radica "l'essència de l'estat de dret". 

  • També ha demanat que garanteixin aquesta condició en la seva tasca com a "jutges europeus" per garantir "l'eficaç aplicació del dret de la Unió Europea".

Què sabem? Les paraules de Felip VI coincideixen amb la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) d'avalar rebutjar euroordres si hi ha "raons serioses i fundades" de vulneració de drets d'un individu i "deficiències" en el sistema judicial de l'estat emissor.

Què ha dit? Felip VI ha explicat als membres de les dues noves promocions de professionals que s’han incorporat a la carrera judicial, que la seva principal missió és la de fer complir la llei.

  • “L’estat de dret reclama dels seus jutges una defensa ferma de la Constitució i de la llei”, ha remarcat.
  • Així mateix, ha aprofitat la seva intervenció per recordar que aquesta premissa ha d’aplicar-se també a nivell europeu perquè assumir la seva responsabilitat com a jutges i jutgesses a l’Estat, també suposa assumir-la com a magistrats europeus.
  • "Des d'avui sou també, no ho oblideu, jutges europeus", ha dit.
  • “Europa és una part indissociable de la nostra identitat com a nació i la vostra independència resulta també imprescindible per assegurar l’eficàcia i l'aplicació uniforme del dret de la Unió Europea”, ha assenyalat.

Finalment, a l'acte ha participat el president del Tribunal Suprem, Francisco Marín Castán; la ministra de Transports, Raquel Sánchez; la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay; el fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz i la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, entre d’altres autoritats.

  • Qui no ha assistit a la cerimònia ha estat precisament el jutge Pablo Llarena.