Política
Manifestació independentista
Foto: Manifestació independentista | Europa Press
Espionatge

Experts en drets humans de l’ONU urgeixen Espanya a investigar el Catalangate

Temps de lectura: 1 minut
Manifestació independentista
Foto: Manifestació independentista | Europa Press

L’Alt Comissionat de Drets Humans de Nacions Unides ha urgit Espanya a investigar el Catalangate, l'espionatge amb Pegasus, i a aturar la vulneració de drets fonamentals contra l’independentisme.

Per què és important? Aquesta oficina d'experts representa el màxim nivell institucional en la defensa dels drets humans a les Nacions Unides.  

Què diuen? L'Alt Comissionat de Drets Humans ha convidat Espanya a "dur a terme una investigació completa, justa i efectiva" sobre el mal ús de Pegasus conta els independentistes.

  • També han reclamat que es publiqui els resultats i que s'aturi "qualsevol interferència legal als drets fonamentals de la minoria d'activistes catalans".
  • Els experts insisteixen en la "profunda preocupació" per l'ús il·legal de Pegasus contra els líders independentistes, ja que es tracta "d'una greu interferència en els drets humans a l'hora de mantenir i expressar lliurement les seves opinions, intercanviar informació i reunir-se pacíficament".
  • Els independentistes, apunten, tenen “dret a la vida privada, a la privacitat de les seves comunicacions i a ser tractats igual davant la llei”. 

En profunditat: L’Alt Comissionat de Drets Humans de Nacions Unides asseguren que l'autoria de l'espionatge podria ser el CNI espanyol ja que "seria un dels clients" de la propietària de Pegasus, la israeliana NSO Grup.

  • Els experts mostren la seva inquietud en relació amb l’ús extensiu i durant un llarg període de temps d’aquests programaris, especialment contra líders de minories pacífiques. De fet, la publicació subratlla "l’especial protecció" que mereixen les minories i adverteix que “dirigir-los un programa espia pot constituir una seriosa violació de drets humans”. 

 

Categoria: Política