Política
El portaveu del grup socialista, Patxi López, i la secretària d'Igualtat del PSOE, Andrea Fernández
Foto: El portaveu del grup socialista, Patxi López, i la secretària d'Igualtat del PSOE, Andrea Fernández | EFE/Daniel González
Igualtat

El PSOE proposa tornar a les penes anteriors a la llei del 'només sí és sí'

Actualitzat: Dilluns, 6 de febrer de 2023. 18:17
Temps de lectura: 3 minuts
El portaveu del grup socialista, Patxi López, i la secretària d'Igualtat del PSOE, Andrea Fernández
Foto: El portaveu del grup socialista, Patxi López, i la secretària d'Igualtat del PSOE, Andrea Fernández | EFE/Daniel González

El PSOE ha presentat aquest dilluns 6 de febrer al Congrés dels Diputats la seva reforma de la Llei del 'només sí és sí', i ho ha fet enmig d'una pluja de crítiques del Ministeri d'Igualtat, d'Unidas Podemos.

Per què és important? L'actual llei en vigor està molt qüestionada perquè s'ha traduït en multitud de rebaixes de penes d'agressors sexuals. El nombre de condemnats per delictes sexuals que s'ha vist beneficiat n'ascendeix almenys a 278, entre revisions de condemna a la baixa i sentències posteriors; així mateix, els jutges han posat en llibertat 20 condemnats.

Al detall: La reforma de Llei proposada pels socialistes augmenta les condemnes i delimita les forquilles de penes sense tocar l'article del consentiment i sense distingir entre abús i agressió, asseguren.

  • Les penes proposades són les anteriors a la llei, les del Codi Penal del 2010. D'un a cinc anys si hi ha violència o intimidació, i de sis a 12 si es produeix la penetració.
  • Manté la redacció dels dos primers punts redactats per Igualtat, que assenyalen que "només s'entendrà que hi ha consentiment quan s'hagi manifestat lliurement mitjançant actes que, en atenció a les circumstàncies del cas, expressin de manera clara la voluntat de la persona".
  • La llei del 'només sí és sí' recull una pena de quatre a dotze anys per a les agressions amb penetració, però els socialistes volen que aquest cas inclogui violència i intimidació, amb una forquilla de sis a 12.

Què diuen?

  • El portaveu parlamentari del partit al Congrés dels Diputats, Patxi López, ha atès els mitjans per anunciar la mesura aquest dilluns.
    • L'objectiu, segons ha indicat, és "corregir els efectes no desitjats d'una bona llei" i acabar amb l'"alarma social" que, sota el seu parer, s'estava produint després de les "resolucions judicials que rebaixaven les penes a alguns agressors sexuals".
  • Per la seva banda, la secretària d'Estat d'Igualtat, Ángela Rodríguez, ha avisat que implica un "retrocés" i és un "retorn al Codi Penal de 'la Manada' que tants problemes i revictimització ha suposat".
    • Rodríguez ha argumentat que situar la violència i la intimidació en el tipus bàsic de l'agressió sexual al Codi Penal implica que el focus tornarà a situar-se en els mitjans emprats en lloc del consentiment.

Tanmateix: El PSOE ha presentat la seva proposta per corregir l'aplicació que fan els jutges de la llei sense els socis del govern de coalició, Unidas Podemos.

  • En aquest sentit, Patxi López ha lamentat que no hagi estat possible l'acord amb el partit d'Irene Montero, precisament ministra d'Igualtat que va promoure la llei.
  • Montero s'havia obert a negociar amb el PSOE la reforma de la llei, encara que està convençuda que està "ben feta" i ha assegurat que no cedirà ni donarà "un "pas enrere" en el consentiment, malgrat les "pressions molt fortes" per tornar al model anterior.

Previsions: Els socialistes pretenen aprovar aquesta reforma en el Congrés aquest mateix mes de febrer i, per a això, ja han demanat la tramitació per la via d'urgència, que escurça tots els terminis a la meitat.

  • Patxi López ha recalcat que, fins ara, només han negociat amb Unidas Podemos i que, a partir d'ara, parlaran amb els socis d'investidura, però mai amb el PP, que segons el seu parer "no vol la llei".