Política
Dolors Feliu
Foto: Dolors Feliu | ACN
Independentisme

Risc de fractura a l'ANC: dos sectors discrepen pel lideratge de Feliu

Temps de lectura: 3 minuts
Dolors Feliu
Foto: Dolors Feliu | ACN

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) viu dies d'incertesa pel terrabastall intern a causa de la polarització de dos sectors dins de l'organització. 

Per què és important? L'ANC és una organització independentista catalana que té com a objectiu buscar la independència de Catalunya. És l'encarregada d'organitzar les grans mobilitzacions del sector, com les manifestacions de l'11-S. A més, treballa per la unitat de l'independentisme. 

Situació actual: L'ANC està patint una divisió interna a causa de les decisions que pren la seva presidenta, Dolors Feliu, i el seu equip. 

  • Un sector del secretariat nacional de l'organització veu manca de "concreció" en el lideratge de Feliu. 

D'on venim: Dolors Feliu és presidenta de l'ANC des del 21 de maig de 2022. Un dels seus principals objectius i projectes des del capdavant de l'entitat és la creació d'una llista cívica que concorris a les pròximes eleccions catalanes. Feliu va perdre la votació per tirar endavant el seu projecte. 

  • En la polèmica trobada de finals de gener, 28 membres van votar a favor del grup de treball per avançar en la llista independentista alternativa que proposava Feliu, però 29 hi van votar en contra.

Què diuen els crítics? El sector que critica a Feliu considera que la presidenta no està fent un bon lideratge i, sobretot, del camí que està agafant sobre la seva proposta de llista cívica. 

  • "La direcció volia un xec en blanc", es queixen fonts d'aquesta facció sobre la proposta de la presidenta de l'ANC de crear un grup de treball que abordés la creació d'una llista cívica. 
  • El sector crític amb Feliu asseguren que no estan en contra de la iniciativa que proposa la presidenta, sinó de la seva indefinició i poca concreció d'un "tema delicat". 
  • Altres fonts de l'entitat afegeixen que també se li recriminen les formes, com "donar la seva opinió públicament sobre qüestions que no han estat aprovades per l'executiva" o presidir l'última reunió del secretariat nacional, una funció que "habitualment", diuen, que s'adjudica de forma "rotatòria".
  • "És evident que hi ha una fractura", diagnostica una figura destacada de l'entitat.
  • El sector diu que, després que Feliu perdés la votació sobre tirar endavant el grup de treball per tractar la llista cívica, va quedar "desautoritzada": "Aquí hi ha un problema de funcionament democràtic". 
  • El sector més crític està molest per les formes de la presidència i els seus partidaris. Entre alguns socis es tem que, si forcen molt la màquina, "molta gent abandoni" l'ANC i deixi de ser "un espai de confluència" de l'independentisme.

Què diuen el sector de Feliu? La facció de l'ANC que dona suport a Feliu continuen defensant el projecte de la llista cívica perquè "és part del full de ruta". 

  • "Tenint en compte que és un grup de treball no sé quina concreció esperen", repliquen fonts del secretariat favorables a Feliu.
  • El sector pro Feliu defensa l'actitud de la presidenta i expliquen que "en cap moment va mostrar autoritarisme, la presidenta no va retorçar els estatus". 
  • El sector reconeix que el debat intern "va ser ric i intens". 

Previsions: La convocatòria d'una conferència independentista durant l'11 i 12 de març està aixecant de nou reticències dins de l'organització. 

  • La trobada pretén tancar un "pacte nacional" per "consensuar les principals actuacions" amb les entitats que aposten per la independència unilateral. Segons l'organització, Òmnium, el Consell per la República i l'AMI ja han confirmat la seva participació en l'esdeveniment i, a més, esperen l'assistència d'altres "entitats no declaradament independentistes".
Categoria: Política
Etiquetes: ANC Dolors Feliu