Política
Els exconsellers presos a la sortida de Lledoners després de ser indultats
Foto: Els exconsellers presos a la sortida de Lledoners després de ser indultats
Tribunals

El Suprem confirma la condemna a Junqueras, Turull, Bassa i Romeva

Actualitzat: Dilluns, 13 de febrer de 2023. 13:50
Temps de lectura: 2 minuts
Els exconsellers presos a la sortida de Lledoners després de ser indultats
Foto: Els exconsellers presos a la sortida de Lledoners després de ser indultats

El Tribunal Suprem ha confirmat la sentència als condemnats pel judici del procés després de revisar la sentència del procés d'acord amb el nou Codi Penal. 

Per què és important? El Suprem ha revisat les sentències dels condemnats després de l'acord entre el govern i espanyol i Esquerra de derogar el delicte de sedició i reformar el delicte de malversació. 

Què en sabem? La sala penal del Tribunal Suprem ha condemnat l'exvicepresident del Govern i líder d'ERC, Oriol Junqueras, i els exconsellers Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa per un delicte de desobediència en concurs amb la malversació.

  • A tots ells els manté les penes d'inhabilitació absoluta fins al 2031, en el cas de Junqueras i Bassa, i fins al 2030, a Romeva i Turull, perquè el tribunal rebutja rebaixar les penes per malversació. 

En detall: En caure el delicte de sedició, el Tribunal Suprem apunta que no es pot substituir pel de desordres públics agreujats i condemna Carme Forcadell, Joaquim Forn i Josep Rull per un delicte de desobediència. 

  • Jordi Cuixart i Jordi Sànchez se'ls condemna per desordes públics. 
  • En la revisió de les condemnes, el tribunal ha substituït la sedició per la desobediència a tots els exmembres del Govern.
  • Amb la substitució de la sedició per la desobediència i els desordres públics, les penes d'inhabilitació s'extingeixen per a Carme Forcadell, Josep Rull, Joaquim Forn i els 'Jordis'.

A la pràctica: La Sala Penal del TS ha condemnat a Junqueras per un delicte de desobediència en concurs amb malversació, mantenint la pena d'inhabilitació de 13 anys. 

  • El republicà no podrà optar a cap càrrec públic fins al 2031. 

Què diuen? El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha anunciat aquest mateix dilluns que presentarà un recurs en contra de la resolució del TS. 

  • "El Suprem em podrà condemnar i inhabilitar de per vida jurídicament, però queda clar que no m'inhabilitarà ni un sol minut en treballar per fer efectiu el meu compromís amb la independència", ha declarat. 
  • "No necessito cap càrrec públic per treballar inequívocament per la independència", ha afegit.