Política
Carme Forcadell, expresidenta del Parlament
Foto: Carme Forcadell, expresidenta del Parlament | ACN
Procés

Forcadell i Forn esvaeixen els dubtes sobre si es presentaran a unes eleccions

Temps de lectura: 2 minuts
Carme Forcadell, expresidenta del Parlament
Foto: Carme Forcadell, expresidenta del Parlament | ACN

Carme Forcadell i Joaquim Forn ja poden tornar a presentar-se a unes eleccions després de la revisió de la seva condemna per part del Tribunal Suprem sota el nou Codi Penal.

Per què és important? L'expresidenta del Parlament i l'exconseller de Junts, juntament amb Josep Rull, són els primers dels líders condemnats pel 'procés' del 2017 que poden tornar a la política institucional sis anys després.

Context: En caure el delicte de sedició, el Tribunal Suprem apunta que no es pot substituir pel de desordres públics agreujats i condemna Carme Forcadell, Joaquim Forn i Josep Rull per un delicte de desobediència.

Què diu Forcadell? L'expresidenta del Parlament Carme Forcadell no es planteja tornar a la política institucional ni presentar-se a cap de les eleccions que venen.

  • "No ho tinc previst. Parlar-ne ara que alguns companys que es voldrien presentar no poden, no sembla un bon moment. Però jo no ho tinc previst", ha dit en una entrevista al Cafè d'Idees d'RTVE.
  • Segons Forcadell, ara té "altres interessos" i "de moment no té ganes" de tornar a les institucions. "A més, entenc que es pot fer política des d'altres llocs. Transformar el país i treballar per a millorar la vida de la gent es pot fer des de les institucions però també des d'entitats", afegeix. 

Què diu Forn? Malgrat que ja no estigui inhabilitat, Forn ha descartat formar part de la candidatura de l'alcaldable de Junts a Barcelona, Xavier Trias.

  • Independentment que li hagin aixecat la inhabilitació, la seva voluntat és "tornar a la feina professional, allunyada de la política", ha dit en declaracions a SER Catalunya.
  • Ha admès que no sap què passarà en un futur, però ha explicat que de manera immediata no anirà a les llistes de Trias a l'Ajuntament de Barcelona. "L'ajudaré amb tot el que pugui, té tot el meu suport i és un gran candidat", ha afegit. I ha recordat que ell ja va "cobrir" una etapa al consistori barceloní, on va estar 17 anys.

Mentrestant: La sala penal del Tribunal Suprem ha condemnat l'exvicepresident del Govern i líder d'ERC, Oriol Junqueras, i els exconsellers Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa per un delicte de desobediència en concurs amb malversació.

  • A tots ells els manté les penes d'inhabilitació absoluta fins al 2031, en el cas de Junqueras i Bassa, i fins al 2030, a Romeva i Turull, perquè el tribunal rebutja rebaixar les penes per malversació.