Política
Marxa Mundial de la Marihuana 2022, a la Puerta del Sol
Foto: Marxa Mundial de la Marihuana 2022, a la Puerta del Sol | Jesús Hellín / Europa Press
Congrés

PSOE, PP i Vox tanquen la porta a la iniciativa d’ERC per legalitzar el cànnabis

Temps de lectura: 3 minuts
Marxa Mundial de la Marihuana 2022, a la Puerta del Sol
Foto: Marxa Mundial de la Marihuana 2022, a la Puerta del Sol | Jesús Hellín / Europa Press

PSOE, PP i Vox han tancat la porta aquest dimarts a una iniciativa d'ERC per a la regulació del cànnabis tant pel que fa a l'ús terapèutic com al recreatiu. La tramitació de la iniciativa d'ERC ha comptat amb el suport de Podem, Junts, PDeCAT, CUP, Bildu, PNB, Cs, Más País i Compromís.

Per què és important? La proposta d'ERC apuntava que la regulació permetria lluitar contra l'economia submergida, evitar les pràctiques del crim organitzat i l'establiment d'un marc normatiu que proporcioni seguretat jurídica a les activitats relacionades amb aquesta substància.

Què en sabem? Les tres formacions s'han oposat a la presa en consideració del text dels republicans, que apostava per despenalitzar el consum d'aquesta substància a la via pública, on es podria utilitzar en les mateixes condicions que el tabac, així com la comercialització en establiments autoritzats.

  • També establia la legalització del cànnabis com a medicament i la regulació del seu comerç amb recepta mèdica. 

Al detall: El text recordava que el marc legal actual "no reflecteix la realitat" sobre el consum de cànnabis a l'Estat, malgrat que en les últimes dècades "s'han anat coneixent els beneficis de l'ús del cànnabis per al tractament de diverses malalties".

  • Segons els seus promotors, 40 països de tot el món ja han regulat la comercialització d'aquesta substància, i el CIS apunta que a l'Estat el 90% dels ciutadans defensa la creació d'un marc regulador per al cànnabis terapèutic.

Context: La iniciativa d'ERC ha fet el mateix recorregut que les tres anteriors que han arribat a la cambra baixa. 

  • L'última, signada per Més País l'octubre de 2021, també va plantejar una regulació que va xocar amb els vots en contra del PSOE, PP i Vox.

Què esperar? També està pendent de debat una altra proposició de llei de Podem i una proposició no de llei signada conjuntament per Podem, ERC i Bildu.

D'on venim? El 22 de juny del 2022 la Comissió de Sanitat del Congrés va aprovar –amb els vots del PSOE- un text que obria la porta a l'ús del cànnabis amb finalitats medicinals.

  • El text establia un termini de sis mesos a l'Agència Espanyola de Medicaments (AEMPS) per fer encaixar a la normativa l'ús del cànnabis medicinal. Fins avui, però, no hi ha hagut progressos en aquesta direcció.
  • El 2018 el Tribunal Constitucional va declarar nul·la una llei del Parlament de Catalunya per a la regulació de les associacions de consumidors de cànnabis.
  • El 16 de febrer del 2023 el Parlament va aprovar de nou una resolució de la Comissió de Salut que insta el Govern a incloure les associacions cannàbiques com a part integral de les polítiques i estratègies de salut pública.
  • Hi van votar a favor ERC, Junts, En Comú Podem i CUP.
Categoria: Política
Etiquetes: ERC Congrés VOX PP PSOE