Societat
Tusi, la cocaïna rosa
Foto: Tusi, la cocaïna rosa | CC BY 2.0/ Insight Crime
Drogues

La 'cocaïna rosa' guanya terreny entre els joves a Espanya

Temps de lectura: 2 minuts
Tusi, la cocaïna rosa
Foto: Tusi, la cocaïna rosa | CC BY 2.0/ Insight Crime

El tusibí, també conegut com a cocaïna rosa, és una droga que ha guanyat força els últims anys. No és una droga exclusiva de les classes altes, si no que es consumeix habitualment en l'oci nocturn. Això no obstant, el seu nom parteix d'una idea errònia: no té cocaïna

Què en sabem? Una enquesta de l'Associació Benestar i Desenvolupament apunta que aquesta droga ha guanyat popularitat entre els consumidors d'estupefaents. 

  • El 20% de les 1412 persones consultades asseguren que l'han consumit una vegada l'últim any. 
  • El 60% l'ha combinat amb altres drogues. 
  • Es consuma esnifant la pols en un entorn de festa en discoteques i festes rave.
  • El tusibí s'integra en la llarga llista de substàncies consumides: alcohol, cànnabis, MDMA (èxtasis), amfetamina, cocaïna i poppers.

Tot i això, el seu consum és força ocasional: 3 de cada 4 reconeix haver-lo consumit tan sols entre 1 i 5 dies en els dotze últims mesos.

Qui és qui: El perfil de consumidor d'aquesta droga és el d'un jove de 26 edats de mitjana que treballa per compte d’altre o estudia i viu a casa de la família.

En detall: L'enquesta l'ha realitzat el programa Energy Control, una iniciativa pionera a l'Estat espanyol que té l'objectiu de reduir els danys de les substàncies consumides gràcies a conèixer quins són els components amb els quals es produeix la droga.

  • De fet, l'entitat informa que el tusibí no té cocaïna, com erròniament es pensa. El 70% dels consultats creu que aquesta pols rosa porta MDMA i Ketamina. Altres creuen que està feta amb cocaïna, 2C-B o el LSD. El 8% desconeixia què portava, fet pel qual Energy Control recomana seguir treballant per trencar l'associació del tusibí amb la 2C-B o la coca.

Què port,a doncs? Les mostres analitzades per Energy Control entre 2019 i 2022 apunten que el tusibí és una barreja de diferents substàncies com ara Ketamina, MDMA (èxtasis i cocaïna). En molts casos portava colorant rosa.

Categoria: Societat
Etiqueta: Droga