Societat
Agents de la Guàrdia Civil durant l'operatiu
Foto: Agents de la Guàrdia Civil durant l'operatiu | Guàrdia Civil

5.000 euros per viatge: una màfia portava persones i droga entre Àfrica i Espanya

Temps de lectura: 2 minuts
Agents de la Guàrdia Civil durant l'operatiu
Foto: Agents de la Guàrdia Civil durant l'operatiu | Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil ha detingut a Tarragona i Almeria 19 persones acusades d'organitzar viatges de persones que volien entrar a Espanya de manera irregular. Ho feien en pasteres i aprofitaven els viatges per transportar droga en arriscats viatges que van causar la mort de dos migrants en un dels naufragis.

Què en sabem? Aquesta màfia cobrava 5.000 euros a cada persona que decidia fer aquest perillós viatge des del nord d'Àfrica fins a la costa d'Almeria. 

  • A cada embarcació viatjaven entre 10 i 15 persones i els traficants de persones també l'omplien amb mòbils robats, cocaïna, metamfetamina i amfetamina  fins a Algèria.
  • En l'operació policial els agents han intervingut 17 llanxes, dos vehicles, més de 48.000 euros en efectiu, 90.000 pastilles d'èxtasis, més de 600 grams de cocaïna i telèfons mòbils.

Al detall: En moltes ocasions sincronitzaven diverses sortides simultànies d'embarcacions ràpides amb la finalitat de desbordar el treball de la Guàrdia Civil i dificultar la seva intercepció.

  • Els detinguts havien establert el seu port base a Almeria, on guardaven les embarcacions i des d'on iniciaven els viatges per recollir els migrants en la costa d'Algèria i portar-los a l'estat espanyol. 
  • Es van fer dues inspeccions en finques agrícoles del camp de Níjar.

D'on venim? Els investigadors van detectar publicacions a Internet amb ofertes de viatges organitzats en pastera que s'oferien a persones en situació de vulnerabilitat com una via ràpida d'entrada a Espanya.

A més: En un dels naufragis que van tenir lloc durant aquests arriscats viatges van morir dues persones. Els seus cadàvers van aparèixer mortes al Cabo de Gata. 

Situació actual: 16 dels detinguts es troben en presó preventiva per delictes contra els drets dels ciutadans estrangers, contra la salut pública, contra el patrimoni i pertinença a grup criminal. Un d'ells està acusat de dos homicidis imprudents.

Categoria: Societat