Política
Meritxell Serret abans d'entrar al TSJC
Foto: Meritxell Serret abans d'entrar al TSJC | ACN
1-O

Serret declara per l'1-O: "Confrontaré qui reprimeix l'independentisme"

Temps de lectura: 3 minuts
Meritxell Serret abans d'entrar al TSJC
Foto: Meritxell Serret abans d'entrar al TSJC | ACN

La consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, declara aquest dimecres al Tribunal Superior de Justícia (TSJC) per desobediència i el seu paper en l'organització del referèndum de l'1-O. Abans d'entrar al tribunal, la consellera d'Acció Exterior, ha reclamat que el conflicte entre Catalunya i Espanya se solucioni a través de la política i no els jutjats.

Què diu? "Estic serena, tranquil·la i amb la clara voluntat de confrontar amb qui està reprimint el moviment independentista i articulant l'estratègia per a criminalitzar un projecte molt legítim de república catalana".

  • "Tinc el ferm convenciment que s'està davant d'un conflicte polític, d'arrels democràtiques. "La solució no serà mai als jutjats", ha sentenciat.
  • Sobre el referèndum: "Respondre i actuar per donar resposta a un mandat democràtic, i organitzar un referèndum no és cap delicte; al contrari".

El motiu: La fiscal Neus Pujal assegura que des del novembre de 2015 el Govern i el Parlament i les entitats independentistes van iniciar el procés sobiranista amb l'objectiu comú d'aconseguir la independència de Catalunya.

  • La fiscal recorda que Serret va ser consellera d'Agricultura des del gener de 2016 fins a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució l'octubre de 2017. Així, va participar en les reunions del Consell Executiu que va aprovar els pressupostos de la Generalitat pel 2017, que contemplaven partides per la votació suspesa pel Tribunal Constitucional.
  • "Aquesta advertència li va ser formulada en termes idèntics en diverses ocasions amb motiu de la suspensió i declaració d'inconstitucionalitat de diferents lleis, decrets i resolucions parlamentàries", assenyala la fiscal.

En detall: La fiscal li demana un any d'inhabilitació i 12.000 euros de multa per desobediència greu.

  • El judici, que també compta amb l'Advocacia de l'Estat com a acusació particular i Vox com a acusació popular, està previst que duri només un dia i sense la declaració de cap testimoni.

D'on venim? En un inici Serret es va exiliar inicialment a Bèlgica, però va personar-se el març del 2021 davant del magistrat Pablo Llarena del Tribunal Suprem, que va derivar la causa al TSJC.

A més: El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet costat a la consellera a l'arribada al TSJC. 

  • Fem una crida a l'Estat espanyol a abordar el fons del conflicte i a la resolució per la via política, mai per la via judicial".
  • "L'exemple de la consellera Serret ens ha de servir de guia per tota la feina que hem de fer".

Què diuen? Aragonès i Serret també han fet referència al retorn de l'exconsellera Clara Ponsatí, que era detinguda aquest dimecres pels Mossos d'Esquadra.

  • Aragonès: "Vull manifestar la meva alegria pel retorn de Ponsatí, però la repressió encara continua. No confrontaré entre represaliats. Per mi tots mereixen tota la solidaritat".
  • Serret: Ha explicat que està "contenta" i que "respecta plenament les estratègies de defensa de cada represaliat".
Categoria: Política