Política
La presidenta suspesa del Parlament
Foto: La presidenta suspesa del Parlament | Europa Press
Tribunals

Borràs, condemnada per fraccionar contractes en benefici del seu amic

Temps de lectura: 2 minuts
La presidenta suspesa del Parlament
Foto: La presidenta suspesa del Parlament | Europa Press

Laura Borràs ha estat condemnada a quatre anys de presó amb petició d'indult, que pot rebaixar-li la pena a dos anys per evitar la seva entrada a un centre penitenciari, segons avança El Món.

Per què és important? La condemna inclou la inhabilitació, a més dels anys de presó, forçant així un relleu a la presidència del Parlament.

En profunditat: El ministeri fiscal havia sol·licitat per ella sis anys de presó, vint-i-un d'inhabilitació i una multa de 146.000 euros pels delictes de prevaricació i falsedat documental.

  • Pels altres dos acusats, Isaías Herrero i Andreu Pujol, que van pactar amb Fiscalia, les peticions de penes eren més baixes. A Herrero se li reclamava dos anys de presó, més inhabilitació per un període de sis anys i quatre mesos i una multa de 2.100 euros. Per Pujol, un any i dos mesos de presó, inhabilitació de quatre anys i tres mesos i una multa de 2.250 euros.

La presidència del Parlament: La Junta Electoral Central obligarà el Parlament a substituir el seu escó. També, la direcció de Junts haurà de decidir si la manté com a presidenta. 

  • En aquest sentit, fonts parlamentàries han assegurat a Principal que el procés de substitució no és immediat i que es pot allargar fins que la JEC no es pronunciï.
  • D'altra banda, a Junts se li complica la presidència del Parlament, ja que van trencar el pacte amb ERC sortint de l'executiu. Tot i això, l'afinitat independentista està prou afiançada a les institucions perquè els republicans busquin un pacte amb Junts. 

La pensió de Borràs: La mesa ha admès les proposicions de llei presentades pel PSC, Comuns i Ciutadans que volen eliminar les indemnitzacions per cessament i les pensions vitalícies als expresidents del Parlament.

Aquest és el primer pas en ferm de la institució per eliminar aquesta paga després de setmanes de debat entre passadissos. Comuns ha assegurat que portarà la preposició a la junta de portaveus per accelerar els tràmits.