Política
Laura Borràs, a la sortida del judici, saluda a diferents persones que venen a recolzar-laa
Foto: Laura Borràs, a la sortida del judici, saluda a diferents persones que venen a recolzar-laa | Oliver de Ros/ Principal
Tribunals

Laura Borràs recull avui la seva sentència al tribunal

Temps de lectura: 2 minuts
Laura Borràs, a la sortida del judici, saluda a diferents persones que venen a recolzar-laa
Foto: Laura Borràs, a la sortida del judici, saluda a diferents persones que venen a recolzar-laa | Oliver de Ros/ Principal

Laura Borràs, presidenta suspesa del Parlament i presidenta de Junts, haurà de recollir avui la seva sentència al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Així, arriba al seu fi un procés molt mediàtic que ha sacsejat el Parlament i ha dividit l'independentisme. 

Per què és important? Avui se sabrà definitivament si la presidenta de Junts hauria fraccionat contractes per adjudicar-los a dit al llavors amic seu Isaías Herrero.

En profunditat: El TSJC comunicarà aquest dijous a les 12h a Borràs la sentència per presumptament haver concorregut en els delictes de prevaricació i falsedat documental quan ella dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). També s'acusa Isaías Herrero i Andreu Pujol per haver-se beneficiat d'aquests fraccionaments que se li imputen a la dirigent de Junts.

  • La Fiscalia demana per Borràs 6 anys de presó, 21 d'inhabilitació i una multa de 144.000 euros. Per Herrero es reclamen dos anys de presó i per Pujol, un any i dos mesos, després que ambdós pactessin amb el ministeri fiscal a canvi d'una rebaixa de la petició d'anys de presó.

El judici va estar marcat pel pacte entre Herrero i Pujol amb la Fiscalia. Aquest canvi d'estratègia dels dos acusats va obligar a la defensa de Borràs a canviar de guió. En aquest sentit, el judici va ser molt entrebancat on constantment les defenses dels acusats es van enganxar arran del pacte amb el ministeri fiscal.

  • Els testimonis dels funcionaris van ser claus, que van incriminar Borràs i la van assenyalar com a responsable dels contractes adjudicats. Alguns inclús van argumentar que van avisar-la de les irregularitats que hauria comès.
  • En canvi, els advocats de Borràs van esgrimir que la investigació que se li havia fet a la dirigent de Junts havia sigut "prospectiva" amb l'ànim de trobar-li alguna irregularitat pel simple fet de ser independentista.

Previsions: Si el TSJC sentència desfavorablement per l'acusada i el Suprem ratifica la condemna, la comissió de garanties de Junts s'haurà de pronunciar sobre el seu càrrec de presidenta del partit.

  • A més, la Junta Electoral central serà l'encarregada de reclamar el relleu de Borràs al Parlament, que per llista electoral li pertoca a Antoni Castellà.