Política
Pantà de Siurana al 8% de la seva capacitat
Foto: Pantà de Siurana al 8% de la seva capacitat | Arnau Martínez / ACN
Sequera

Govern i oposició es reuneixen a la cimera de l'aigua per abordar mesures contra la sequera

Temps de lectura: 3 minuts
Pantà de Siurana al 8% de la seva capacitat
Foto: Pantà de Siurana al 8% de la seva capacitat | Arnau Martínez / ACN

La cimera de l'aigua, que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va anunciar fa unes setmanes, se celebrarà aquest divendres 31 de març a les 17:00. Aragonès convoca en aquesta trobada als grups parlamentaris –a excepció de Vox- per tal de compartir el seu diagnòstic sobre la situació de sequera, "explicar les mesures" que el Govern està posant en marxa per pal·liar els seus efectes, i "establir les prioritats" en matèria hídrica. 

Per què és important? Catalunya travessa per un moment delicat d'emergència que posa en perill l'aigua. De fet, és la sequera més agreujada que es recorda i és més dura que la del 2008.

Què en sabem? Catalunya porta en sequera més de dos anys i té les reserves d'aigua al 27%, el que va portar a la Generalitat a decretar l'excepcionalitat a finals de febrer amb restriccions d'ús d'aigua, per exemple, al sector primari i a l'industrial.

  • Entre altres mesures, aquesta fase suposa la prohibició de reg de les zones verdes i netejar els carrers amb aigua potable.

D'on venim? Davant la cimera d'aquest divendres, el Govern ha demanat responsabilitats als partits i "deixar de costat les batalles partidistes", després de les crítiques de l'oposició pel decret de llei urgent que va aprovar l'executiu per fer front a la situació.

  • Tot i les crítiques, el ple del Parlament va acabar avalant el decret amb el vot a favor d'ERC, l'abstenció de PSC, Junts, Comuns i CUP i el 'no' de Vox, PP i Cs, després que el govern es comprometés a aprovar un decret complementari.
  • PSC, Junts i En Comú Podem han carregat contra el Govern perquè no hagin "consensuat" les mesures d'emergència per pal·liar la sequera. A més de criticar que s'hagi convocat la cimera de l'aigua després d'aprovar el decret.

Què esperar? La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va descartar concretar de quina manera es materialitzaran les mesures que intentin consensuar amb els partits a la cimera.

  • El PSC demana que de la cimera sorgeixi un nou decret que doni més marge als municipis. 
  • En aquesta mateixa línia, Junts proposarà derogar el règim sancionador, prioritzar actuacions urgents de l'ACA i que aquesta assumeixi el 100% dels costos derivats que correspongui als consistoris locals.
  • Els Comuns demanaran també donar suport als ajuntaments amb una partida extraordinària d'inversions en infraestructures.
  • La CUP participarà de la cimera per "obrir un debat en profunditat", però ja ha reiterat que aquesta és una trobada propagandística.
  • Cs defensarà mesures com més connectivitat de les xarxes o un augment de la capacitat dels processos de potabilització.
Categoria: Política
Etiqueta: Generalitat