Política
Vista del pantà de Rialb
Foto: Vista del pantà de Rialb | Europa Press
Parlament

El Parlament valida per la mínima el decret llei per fer front a la sequera

Parlament de Catalunya.
Temps de lectura: 2 minuts
Vista del pantà de Rialb
Foto: Vista del pantà de Rialb | Europa Press

El Govern ha aconseguit tirar endavant el decret llei per fer front a la sequera que travessa Catalunya. El Parlament ha validar per la mínima una mesura que ha generat malestar per les formes com l'executiu ho ha dut a terme.

Context: Catalunya travessa per un moment delicat d'emergència que posa en perill l'aigua. De fet, és la sequera més agreujada que es recorda i és més dura que la del 2008.

Al detall: Ha quedat aprovat per uns solitaris 34 vots a favor, 19 en contra i una gran majoria, 79, que s'ha abstingut per facilitar la validació tot i que no han estat d'acord que es fes "a cop de decret".

Què implica? La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, va assegurar que el decret de sequera és una "caixa d'eines" però que no té "vocació de penalitzar ningú", en el cas que s'incompleixin les restriccions de l'ús d'aigua. 

  • En virtut d’aquest decret, els ajuntaments hauran d’abonar uns imports en concepte de sanció a l’Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que, a banda de greixar les arques de l’agència, no tindran el menor impacte en la millora de l’estat de les xarxes municipals.

Situació parlamentaria: PSC, Junts i En Comú Podem han carregat contra el Govern perquè no hagin "consensuat" les mesures d'emergència per pal·liar la sequera. A més de criticar que s'hagi convcat la cimera de l'aigua després d'aprovar el decret.

  • De fet, durant la sessió de control al Govern d'avui, el cap de l'oposició ha assenyalat que el decret s'ha fet de forma "unilateral".