Societat
Els manifestants denuncien que el buidatge del pantà de Sau provocarà la mort de milers de peixos
Foto: Els manifestants denuncien que el buidatge del pantà de Sau provocarà la mort de milers de peixos | Nia Escolà/ ACN
Medi Ambient

La sequera extrema obliga a sacrificar els peixos del pantà de Sau

Temps de lectura: 2 minuts
Els manifestants denuncien que el buidatge del pantà de Sau provocarà la mort de milers de peixos
Foto: Els manifestants denuncien que el buidatge del pantà de Sau provocarà la mort de milers de peixos | Nia Escolà/ ACN

El Departament d'Acció Climàtica i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) han ordenat pescar i sacrificar els peixos del pantà de Sau.

Per què és important? Segons expliquen els experts, si no es "fa res i no plou", els peixos moriran igualment amb la conseqüència que l'aigua quedarà en mal estat.

Els motius: La reducció de la densitat dels peixos és una actuació preventiva per garantir la qualitat de l'aigua que actualment té el pantà de Sau.

  • "La calor s'ha avançat un mes i això fa que l'aigua s'estratifiqui i que, a sota, els peixos es quedin sense oxigen i s'ofeguin", detallava el responsable d'Espècies Invasores i Projectes de Conservació de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural del Departament d’Acció Climàtica, Jordi Ruiz.
  • A més a més, s'alliberen unes substàncies tòxiques del subsol, com ara l'amoni, que també empitjoren molt la qualitat de l'aigua.

Què en sabem? A l'embassament de Sau hi ha presents fins a deu espècies de peixos, nou d'elles exòtiques i una translocada, és a dir, que no és pròpia d'aquesta conca.

  • S'ha descartat traslladar aquest peix a una altra conca perquè podrien produir-se problemes sanitaris.

A la pràctica: L'extracció es farà amb quatre tècniques.

  • La tècnica principal consisteix a submergir la xarxa fins a una certa profunditat. 
  • La segona tècnica que es pot fer servir serà la pesca elèctrica, tot i que es reservarà només per als racons o espais molt petits.
  • També es preveu la recollida d'espècies en superfície, mitjançant vaixells tipus pelicà, en cas que es produeixi alguna mortaldat dins de l'embassament. 
  • Es reserva també la tècnica de pesca manual en indrets de difícil accés per a la resta de mitjans.

Què esperar? Una grua de grans dimensions ha començat a baixar aquest dilluns la primera embarcació a l'embassament, i la idea és que aquestes tasques s'allarguin fins dimecres, quan ja està previst començar a pescar.

  • Tot l'operatiu es pot allargar durant un mes i mig.

Mentrestant: Aquest dissabte un centenar de persones van protestar contra el buidatge per la "matança" de peixos que suposa, tot criticant la gestió de l'òrgan i lamentant que no hi hagi un pla per salvar la fauna.

Finalment: Consulta aquí els municipis afectats per les restriccions de la sequera. 

Categoria: Societat