Política
Vista del pantà de Rialb
Foto: Vista del pantà de Rialb | Lorena Sopena / Europa Press
Catalunya

Consulta els municipis afectats per les restriccions de la pitjor sequera des del 2008

Palau de la Generalitat.
Temps de lectura: 2 minuts
Vista del pantà de Rialb
Foto: Vista del pantà de Rialb | Lorena Sopena / Europa Press

La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha anunciat que el Govern ha decretat l'estat d'excepcionalitat davant d'una sequera pitjor que la que Catalunya va travessar el 2008. "Passem del semàfor groc al taronja", ha alertat. 

Per què és important? Els embassaments estan sota mínims i la sequera cada cop s'agreuja més. "No ens trobàvem així des de 1905", ha lamentat Jordà. És per això que l'executiu ha anunciat mesures per pal·liar-ho.

En profunditat: Jordà ha explicat al detall que el Govern impulsa quatre mesures en el marc del Pla de sequera.

  • Es decreta l'estat d'excepcionalitat enfocat sobretot al Ter-Llobregat i Muga-Fluvià, s'aprova el decret llei de mesures d'emergència que protegeix els embassaments i pantans i es triplica els ajuts pel transport d'aigua en camions cisterna.
  • Aquest estat d'excepcionalitat implica cordar el cinturó pel que fa al consum d'aigua: es redueix en 40% l'ús de l'aigua en el sector agrícola, es redueix un 15% en usos industrials, es prohibeix el reg en zones verdes privades i públiques, es redueix l'aigua per usos lúdics i es redueix l'aigua per habitant i dia en 230 litres.
  • També, una de les mesures més important és el trasbalsament de l'aigua del pantà de Sau al pantà de Susqueda, ja que hi ha risc que la poca aigua que queda s'enfangui.

Què ha dit? La consellera d'Acció Climàtica ha alertat el moment delicat de falta d'aigua que travessa el territori.

  • "El risc de desabastament que ens apropem a la primavera amb un volum de reserves molt baix (27%) i sense que s’hagin recuperat, és a causa de la falta de pluges", ha reblat.
  • "No ens trobàvem així des de 1905. Però hem aprés molt de la sequera de 2008", ha afirmat.
  • En aquest sentit, la consellera ha assegurat que també es prendran mesures per "dissuadir consums d'aigua elevats" i que es contempla la possibilitat "d'imposar sancions" en cas que se superin les dotacions fixades en el Pla de sequera.