Societat
Dos personas cerca de la iglesia del antiguo pueblo de Sant Romà en el pantano de Sau
Foto: Dos personas cerca de la iglesia del antiguo pueblo de Sant Romà en el pantano de Sau | Lorena Sopêna / Europa Press
Medi ambient

Torna el turisme de sequera: controls d'accés i reserva prèvia al pantà de Sau

Temps de lectura: 3 minuts
Dos personas cerca de la iglesia del antiguo pueblo de Sant Romà en el pantano de Sau
Foto: Dos personas cerca de la iglesia del antiguo pueblo de Sant Romà en el pantano de Sau | Lorena Sopêna / Europa Press

El pantà de Sau es troba als nivells més baixos de la seva història, cosa que ha fet que el turisme de sequera torni abans del previst, col·lapsant els accessos i malmetent la zona. Si vols visitar l'embassament, cal que coneguis els requisits i complir-los.

Per què és important? Catalunya travessa la pitjor sequera des del 2008 i els embassaments estan sota mínims. Consulta aquí els municipis afectats per les restriccions d'aigua imposades pel Govern.

D'on venim? El turisme de sequera s'ha convertit en tot un fenomen a la zona. Per això, la Diputació de Barcelona ha hagut d'avançar el control d'accés motoritzat al pantà, que normalment es posava en marxa per Setmana Santa i a l'estiu.

A la pràctica: Des del cap de setmana del 4 i 5 de març, dos agents custodien l'accés a la presa i només hi poden passar els vehicles que ho hagin sol·licitat prèviament.

  • La reserva té un preu de cinc euros per als cotxes i de dos euros per a la motocicleta.
  • En el moment de fer la reserva per internet, el visitant disposa d'un comprovant amb un codi QR per poder accedir amb el seu vehicle a la vall. L'accés es controla gràcies a un lector de codis situat a l'aparcament de la presa, associat a una barrera que s'obre automàticament.
  • El pagament es pot fer amb targeta o mitjançant Bizum per tal d'agilitar els tràmits. Serveix per a un dia dins l'horari de visita, entre les nou i les sis de la tarda. No es podrà deixar el vehicle estacionat dins l'àrea regulada fora d'aquest horari.
  • La regulació es farà tots els caps de setmana del mes de març i durant Setmana Santa, a l'abril, amb l'objectiu de preservar el patrimoni natural i cultural de la zona i garantir la seguretat tant dels usuaris com dels residents.

Què diuen?

  • L'alcalde de Vilanova de Sau, Joan Riera, lamenta que molts turistes venen per fer-se la foto. "Ens col·lapsen la carretera, que és estreta i acaba en un cul-de-sac", afegeix. Per tot plegat, Riera demana civisme i respecte pels veïns.
  • "A l'hivern no hi teníem gairebé gent i mai teníem problemes, però ara no està sent així i hem d'evitar que es col·lapsi la carretera", explica a l'ACN la directora del Parc Natural de les Guilleries-Savassona, Sònia Llobet.
  • "M'ha impactat veure el pantà així. Fa llàstima", diu en Ramon Ferrer, que hi ha anat des de Barcelona amb un grup d'amics per visitar el pantà. "M'ha afectat molt, em fa moltíssima pena. No sé pas com acabarem", subratlla l'Imma Vinyets, veïna d'Osona que també s'hi ha acostat.

Per acabar: Des del parc recorden que l'acampada i la pernoctació estan prohibides.

Categoria: Societat