Societat
El pantà de Sau, sota mínims
Foto: El pantà de Sau, sota mínims | Nia Escolà / ACN
Medi ambient

Obrir una depuradora cada mes, la resposta del Govern a la sequera

Temps de lectura: 3 minuts
El pantà de Sau, sota mínims
Foto: El pantà de Sau, sota mínims | Nia Escolà / ACN

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), l'òrgan públic de la Generalitat encarregat de la gestió d'aquest recurs natural, preveu obrir una depuradora cada mes enmig de la greu sequera que travessa el país.

Per què és important? Els embassaments estan sota mínims i la sequera cada cop s'agreuja més; de fet, és el pitjor episodi des del 2008. Consulta aquí els municipis afectats per les restriccions a l'aigua imposades pel Govern.

A fons: En els pròxims mesos, se sumaran diverses depuradores a les 545 que actualment estan en funcionament a Catalunya.

  • L'ACA ha inaugurat l'ampliació de la depuradora de Vilafranca del Penedès (Alt Penedès) aquest dissabte 4 de març, i inaugurarà la de Riumar a Deltebre (Baix Ebre) pròximament.
  • Mentrestant, s'estan acabant les obres d'Alcover i Puigpelat (Alt Camp) i ben aviat començaran les de Sant Pere de Riudebitlles (Alt Penedès).
  • També iniciarà el 2023 els estudis previs a la dessaladora del Foix, que donarà servei a la demarcació de Tarragona i al Penedès i tindrà una capacitat de 20 hectòmetres.

A la pràctica: L'ampliació de la depuradora de Vilafranca del Penedès...

  • Ofereix servei a 13 municipis del territori i permetrà duplicar la seva capacitat de tractament, i oferir un tractament de l'aigua residual de més qualitat.
  • Ha suposat una inversió de gairebé 11 milions d'euros i ha estat finançada per l'Agència Catalana de l'Aigua, gràcies a un conveni de col·laboració de la Mancomunitat Penedès-Garraf.

Què diuen? El director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Samuel Reyes, ha valorat la situació aquest dissabte 4 de març.

  • La imposició de restriccions dependrà de "quant augmentin els consums: l'any passat es van incrementar un 10% perquè va ser un dels més secs i calorosos dels darrers 100 anys", motiu pel qual "és molt important regular i fer un bon ús de l'aigua".

Previsions: Si no plou en els pròxims mesos, la sequera entrarà en fase d'emergència. Això suposaria restringir l'aigua de 230 litres per persona i dia a 200. 

  • Aquests 200 litres per habitant serien "en capçalera"; realment el que consumirien els ciutadans en cas que s'arribés a la fase d'emergència serien uns 110 o 120 litres per dia.
  • La resta d'aigua seria per "les activitats econòmiques, l'aigua no registrada, les fuites i els usos urbans".

Mentrestant: L'ACA està buidant el pantà de Sau per tal de garantir la qualitat de l'aigua i l'abastiment de l'àrea metropolitana i Girona.

  • Està traslladant els 25 hectòmetres d'aigua que hi ha a l'embassament de Sau cap al pantà de Susqueda perquè quan faci calor, l'aigua s'empobriria i no es podria potabilitzar.
  • Un centenar de persones han protestat contra el buidatge per la "matança" de peixos que suposa, tot criticant la gestió de l'òrgan i lamentant que no hi hagi un pla per salvar la fauna.

Categoria: Societat