Política
Teresa Jordà
Foto: Teresa Jordà | ACN
Sequera

La consellera Jordà sobre la situació de sequera: "És la nova normalitat"

Temps de lectura: 2 minuts
Teresa Jordà
Foto: Teresa Jordà | ACN

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, alerta que la sequera que pateix Catalunya és una situació "sense precedents". 

Per què és important? El Govern ha decretat l'estat d'excepcionalitat davant d'una sequera pitjor que la que Catalunya va travessar el 2008. 

Situació actual: Catalunya es troba amb un volum de reserva d'aigua molt baix, d'un 27%. Això es deu a la falta de pluges durant els últims mesos. 

Què diu? En una entrevista a Catalunya Ràdio, la consellera ha volgut rebaixar l'alarma causada per la sequera i diu que "no hauria de caure ni una gota" d’aigua en un any per introduir restriccions “més severes”.

  • Tot i això, ha alertat que la sequera actual és una situació "sense precedents": "Fa 29 mesos que no plou com ha de ploure. Després del ‘Glòria’ no ha tornat a ploure mai més com hauria de fer-ho", ha avisat la consellera. 
  • Jordà ha explicat que dels 67 municipis de més de 20.000 habitants, només 26 tenen en regla el pla d’emergència per sequera.
  • La consellera ha avisat que aquesta situació de sequera és ja "la nova normalitat" i que caldrà aprendre a viure així. 

En detall: La consellera Jordà ha explicat que dels 67 municipis grans que s'aplica l'estat d'excepcionalitat, 14 no han presentat el pla d’emergència, 13 el tenen desfavorable i 14 més l’estan tramitant.

  • Ha assegurat que "hi haurà sancions per als municipis que incompleixin les restriccions amb consums elevats o per als que no disposin de plans d'emergència".
  • Consulta aquí els municipis afectats per les restriccions de la sequera. 

Previsions: La titular d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha apuntat que encara hi ha marge per augmentar l’aigua regenerada i la que procedeix de les dessalinitzadores. 

D'on venim: Jordà ha celebrat que el país “aprengués molt” amb la gran sequera del 2008. Ha dit que sense les infraestructures que es van planificar llavors, els pantans ara estarien “absolutament secs”.