Política
Govern i oposició a la cimera de l'aigua
Foto: Govern i oposició a la cimera de l'aigua | Mariona Puig / ACN
Sequera

Acaba sense acord la cimera sobre la sequera entre Govern i oposició

Temps de lectura: 2 minuts
Govern i oposició a la cimera de l'aigua
Foto: Govern i oposició a la cimera de l'aigua | Mariona Puig / ACN

La cimera d'aquest divendres entre el Govern i els grups parlamentaris per abordar mesures contra la sequera a Catalunya ha acabat sense acord, segons ha informat l'Executiu català.

Per què és important? Les converses s'han encallat per què no hi ha hagut consens quant al règim sancionador, que el decret llei aprovat ja preveu, encara que no especifica cap calendari. 

Què sabem? La Generalitat ha plantejat als grups una moratòria a les sancions fins a l'1 de juliol de 2023, una cosa que no han acceptat i que, segons la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha fet "saltar l'acord".

  • El Govern havia proposat l'1 de juliol com a límit i el PSC ha estat l'únic partit que s'hi ha oposat, així que la cimera ha acabat sense acord. 
  • Encara que de moment descarta aprovar un nou decret llei, el Govern ha afirmat que assumeix les seves propostes per a aquesta cimera i les aplicarà perquè les considera "bones" per a Catalunya.

Què diuen? La consellera Jordà ha vinculat la manca de consens a la proximitat de les eleccions del 28 M. "No sé si aquest escenari s'hauria produït si no estiguéssim a a la cantonada d'unes eleccions municipals", ha afirmat.

  • La diputada del PSC, Sílvia Paneque, ha explicat que s'havien obert a pactar una moratòria almenys fins al setembre. "Cap alcalde ni alcaldessa malmeten ni una sola gota d'aigua a Catalunya", ha assegurat Paneque.
  • El líder de Junts al Parlament, Albert Batet, ha lamentat "l'enrocament ideològic" que ha impedit "un consens de mínims": "És una llàstima que pensin més en el partit que no pas en el país".
  • El diputat del PPC al Parlament Daniel Serrano ha retret al Govern que vulgui "imposar sancions" als ajuntaments i "restriccions" als sectors econòmics "sense ajudes que compensin les pèrdues". "La cimera contra la sequera ha acabat pitjor del que ha començat: sense acord i amb retrets al Govern".
  • La CUP ha acusat el PSC i JxCat d'actuar amb "tacticisme electoral" davant de les eleccions municipals per mostrar la "debilitat" del Govern. La diputada Eulàlia Reguant ha criticat que "les més de tres hores" de cimera de l'aigua s'han convertit en un "fracàs".
Categoria: Política