Política
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una entrevista a EFE
Foto: El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una entrevista a EFE | EFE
Relacions Catalunya - Espanya

Aragonès repta Sánchez a seure a la taula de diàleg malgrat ser any electoral

Temps de lectura: 3 minuts
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una entrevista a EFE
Foto: El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una entrevista a EFE | EFE

El president Pere Aragonès ha desafiat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a “no arriar la bandera del diàleg” per motius electorals i a convocar la taula de negociació aquest any.

Per què és important? Espanya celebra diverses eleccions al llarg del 2023: des de les municipals i algunes d'autonòmiques el 28 de maig, fins a les generals, que previsiblement se celebraran a final d'any. En aquest context, el PSOE evita avançar en el diàleg amb la Generalitat per no ser castigat a les urnes dels diferents territoris.

A fons: En una entrevista amb EFE al seu despatx en el Palau de la Generalitat, Aragonès ha analitzat les perspectives futures del procés de diàleg i ha avançat detalls de la seva proposta d'acord de claredat, que preveu accelerar a Catalunya després de les eleccions municipals de maig.

Què diu?

  • “El diàleg no hauria d'estar sotmès a incentius de tàctica política dels partits”, ha suggerit. “Que els presidents puguin dialogar, reunir-se, arribar a acords i abordar el conflicte no hauria d'estar condicionat per interessos curtterministes i electorals. Per mi, no ho està”.
  • “Si Pedro Sánchez, que ha fet bandera del diàleg i de la mà estesa, ara amaga, retira i arria aquesta bandera del diàleg perquè té eleccions municipals i autonòmiques, haurà de donar explicacions de per què no vol dialogar”.
  • “Nosaltres no ens aixecarem de la taula. Ara bé, soc molt conscient que un Govern de PP i Vox significaria probablement fer passos enrere. Però serien ells els qui decidirien trencar amb el diàleg”, ha asseverat sobre un possible canvi a Moncloa.
  • Es plantejaria ERC, en aquest cas, reprendre la via unilateral? “Si a algú li preocupa la unilateralitat, hauria de preocupar-se per les accions unilaterals d'un govern espanyol en mans de PP i Vox”, ha respost Aragonès.

Sobre l'acord de claredat: Aragonès preveu començar els contactes amb els diferents partits a Catalunya després de les eleccions del 28 de maig per avançar en l'acord de claredat que proposa, amb l'objectiu de celebrar un referèndum pactat.

  • “No es pot demorar en excés la posada en marxa d'aquest procediment, més que res perquè el conflicte no pot seguir estancat”, ha dit el president, que ha explicat que “en properes setmanes” hi haurà un treball de “contingut” per part d'un grup d'acadèmics.
  • “En un context de campanya -ha argumentat- és difícil tenir les condicions per a un debat tan transcendental com aquest. Una part dels treballs hauran de deixar-se per a una data posterior a les municipals, però no es poden retardar en excés".
  • La seva voluntat, ha assegurat, és aconseguir “grans acords” en el Parlament català, malgrat que partits com el PSC, CUP o JxCat van avançar ja la seva oposició frontal a aquesta proposta, respecte a la qual només els comuns han mostrat predisposició.
  • Aragonès resta importància a aquestes negatives, ja que no hi ha hagut “oportunitat” encara de “debatre en profunditat” la seva proposta. Tot i així, ha advertit que qui s'oposi al seu plantejament estarà llavors “obligat” a posar sobre la taula la seva alternativa.

D'on venim? La taula de diàleg va assolir els seus últims acords el desembre en el marc de la negociació entre Estat i Generalitat, traduïts en una reforma del Codi Penal que ha beneficiat els líders independentistes de l'1-O.