Política
Protesta independentista a l'avinguda Meridiana de Barcelona un dia de pluja
Foto: Protesta independentista a l'avinguda Meridiana de Barcelona un dia de pluja | Europa Press
Fiscalia General de l'Estat

L'Estat, forçat a explicar per què identifica l'independentisme català com a terrorisme

Temps de lectura: 2 minuts
Protesta independentista a l'avinguda Meridiana de Barcelona un dia de pluja
Foto: Protesta independentista a l'avinguda Meridiana de Barcelona un dia de pluja | Europa Press

Esquerra Republicana obligarà el govern espanyol a explicar per què la Fiscalia General de l'Estat engloba l'independentisme català en moviments terroristes.

Per què és important? El ministeri públic va equiparar el "moviment violent independentista català" a grups com ETA i els GRAPO, dins de l'apartat "terrorisme nacional" del seu informe anual del 2021, fent saltar la polèmica.

A fons:

  • La Fiscalia identifica com a "accions violentes i de sabotatge" la col·locació de pancartes, cremar banderes, tallar carreteres i vies de tren i fer "manifestacions il·legals".
  • Per exemple, recull els talls a la Meridiana de Barcelona i en parla d'activitat radical i violenta; en total, registra 54 accions violentes de l'independentisme català.
  • També es refereix a l'independentisme català dels anys 2017 a 2019 com a una "xarxa genuïna, coordinada i dinàmica dedicada a la violència de carrer".
  • A més, la memòria recull com la Guàrdia Civil va identificar els Comitès de Defensa de la República (CDR) com a una amenaça.

A la pràctica: Consulta en aquest enllaç l'informe que el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, va presentar al govern espanyol, origen de tota la polèmica.

Reaccions:

  • La senadora d'ERC Laura Castel ha registrat una bateria de preguntes al govern espanyol, al qual ha demanat "que contesti quina mena de banda terrorista és el moviment independentista català".
  • Per la seva banda, Míriam Nogueras, diputada de Junts al Congrés, li ha retret en una piulada el suport dels republicans a l'executiu central: "Que no sapigueu això sí que és escandalós"

Què esperar? ERC ha registrat diverses preguntes al Senat que van dirigides al president espanyol, Pedro Sánchez, per tal que l'executiu respongui sobre aquestes qüestions. Encara no se sap la data en què ho farà.