Política
Habitatge

Desbloquejada la llei de l'habitatge

Temps de lectura: 2 minuts

Després de mesos de bloqueig hi ha acord per tramitar la primera llei estatal de l'Habitatge. El govern espanyol ha pactat, finalment, amb EH Bildu i Esquerra Republicana. El topall al preu del lloguer ha estat el punt més debatut.

Per què és important? La llei permetrà contenir el preu dels lloguers en zones tensades on el preu dels lloguers s'han multiplicat els últims anys.

  • La llei passa a estar en tramitació al Congrés dels Diputats.

En detall: El pacte limita les pujades anuals de lloguers al 3% el 2024.

  • També estableix la creació d'un índex per limitar-les a partir de 2025, que sempre serà inferior a l'IPC.

La situació actual: El preu dels lloguers, actualment, només es pot pujar fins a un 2% en els contractes vigents, és una de les mesures de l'últim paquet aprovat per l'estat per pal·liar els efectes de la inflació.

  • Entre les mesures s'incloïa que els contractes es poguessin prorrogar sis mesos sense canviar condicions.
  • La llei aprovada a Catalunya que posava un topall al preu dels lloguers va ser recorreguda i està suspesa.

Context: Si finalment arriba el pacte per impulsar aquesta llei, ho farà en plena campanya electoral per a les eleccions municipals i autonòmiques.

  • Segons informacions de l'agència EFE, Sánchez i Yolanda Díaz s'haurien implicat directament en les negociacions. Una mostra més de la intenció i pressió per aprovar una de les mesures estrella d'aquest govern, abans de les eleccions.

Què han dit? En un acte del PSOE a Extremadura, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va assegurar que "aquesta legislatura també donarà a llum la primera llei d'habitatge de la història de la democràcia a escala estatal".

D'on venim? Els preus de l'habitatge i lloguers han incrementat dràsticament en els últims anys, més encara amb la inflació.