Economies
Vista aèria de La Rambla de Barcelona
Foto: Vista aèria de La Rambla de Barcelona | Ajuntament de Barcelona
MESURES ANTICRISI

Aquestes són i així t'afecten les noves mesures d'habitatge tant si ets llogater o propietari

Vista aèria de La Rambla de Barcelona
Foto: Vista aèria de La Rambla de Barcelona | Ajuntament de Barcelona

Pedro Sánchez ha anunciat aquest dimarts un nou paquet de mesures per pal·liar la pujada de preus i la crisi energètica que inclou la congelació dels preus dels lloguers en les renovacions de contractes que es facin fins al juny.

Per què és important? Els contractes de lloguer es podran prorrogar sis mesos sense canviar condicions, sent una de les mesures del tercer paquet anticrisi de l'executiu espanyol.

Què sabem? El propietari no podrà apujar el preu dels habitatges llogats en les renovacions de contractes que es facin des d'ara fins al mes de juny de 2023.

  • Es manté fins al 31 de desembre de 2023 el límit de l'augment del 2% com a màxim en la quota, quan s'hagi de revisar per l'IPC.
  • També se suspenen els desnonaments per a llars vulnerables sense alternativa residencial fins al 30 de juny de 2023.
  • S'amplia el termini a les comunitats autònomes per accedir als recursos del Pla Estatal d'Habitatge 2018-2021.

Com t'afecta? Al llarg de tot l'any 2023 es mantindrà el límit del 2% en la revisió anual de les rendes dels contractes de lloguer en vigor.

  • Es podrà estendre 6 mesos la vigència dels contractes que finalitzin abans del 30 de juny, mantenint les mateixes condicions, sempre a petició de l'arrendatari.
  • La persona arrendatària podrà negociar amb l'arrendador l'increment que s'aplicarà en aquesta actualització anual de la renda.
  • La renda del contracte no podrà excedir en cap cas la variació de l'Índex de Garantia de Competitivitat, situat en el 2%.

Què diuen? Enric Aragonès, del Sindicat de Llogaters, assegura en declaracions a RTVE que les mesures ajuden a les persones que ja estan de lloguer, però que tenen un efecte neutre o negatiu per les persones que volen accedir a un habitatge.

  • Els llogaters creuen que retardaran el problema de l'habitatge i les immobiliàries parlen d'un augment de la tensió del mercat immobiliari.
  • "No hi ha topalls per quan se signin contractes nous, per tant, en aquells casos en què algú se li acaba el contracte i li estaven exigint una ujada del 40% inassumible, podran comptar amb 6 mesos de marge".
  • Els llogaters demanen establir de forma definitiva per llei la limitació de les rendes.

Excepcions: L'arrendador haurà d'acceptar la sol·licitud de pròrroga tret que s'hagin fixat altres termes o condicions.

  • No caldrà si el llogater ha comunicat oficialment que necessita l'habitatge per viure-hi ell mateix o els seus familiars propers.

A més, El Consell de Ministres també ha aprovat una rebaixa de l'IVA en aliments de primera necessitat, la congelació dels descomptes en el transport públic, un xec de 200 euros per a famílies vulnerables i ha eliminat el descompte de la benzina, entre d'altres.