Economies
Els sortidors d'una benzinera
Foto: Els sortidors d'una benzinera | Europa Press
Mesures anticrisi

L'Estat es carrega el descompte a la benzina i el deixa només per a professionals

Els sortidors d'una benzinera
Foto: Els sortidors d'una benzinera | Europa Press

El govern espanyol ha eliminat la bonificació generalitzada de 20 cèntims el litre al combustible per l'any 2023 i ha decidit mantenir-la només per al col·lectiu de professionals que en depenen estrictament: transportistes, agricultors, navilieres i pescadors. Així, l'ajut caurà l'1 de gener.

Per què és important? L'Executiu presidit per Pedro Sánchez tanca així el dubte que sobrevolava les butxaques dels ciutadans espanyols des de fa setmanes, ja que no havia parlat clar sobre aquesta bonificació destinada a abaratir el preu de la gasolina i del dièsel per la inflació generalitzada.

Context: El Consell de Ministres l'ha decidit aquest dimarts 27 de desembre, dia en què Sánchez ha comparegut davant dels mitjans per anunciar tant aquesta decisió com l'eliminació de l'IVA d'aliments bàsics i altres mesures per compensar la inflació.

Els motius:

  • Segons l'Executiu, l'evolució en les últimes setmanes dels preus dels carburants ha estat favorable, la qual cosa explica que no s'hagi prorrogat per a particulars. 
    • El preu ha anat descendint en els últims mesos i ja se situa el dièsel entorn dels 1,6 euros i la gasolina al voltant dels 1,5 euros, davant dels màxims de 2,1 euros i 2,15 euros, respectivament, que han arribat a tocar aquest any.
  • El cost d'aquesta mesura per als seus tres primers mesos d'aplicació es va estimar en 1.423 milions d'euros; per al conjunt dels nou mesos, ascendiria a més de 4.000 milions d'euros. Aquest és un altre dels principals motius pels quals s'hauria decidit la seva eliminació.
  • També pel seu caràcter regressiu, ja que s'aplica a tot el món per igual, independentment de la seva renda.

Què diuen? El president socialista ho ha justificat en base a la baixada de preus dels carburants i ha defensat que el descompte ha tenint un "efecte indubtable positiu en milions de treballadors".

En profunditat: El descompte de 20 cèntims per litre es mantindrà per a transportistes, agricultors, navilieres i pescadors. Pagaran la totalitat del carburant i se'ls abonarà la bonificació al final de cada mes, a excepció dels agricultors; per a ells, l'ajuda directa per l'esmentat import s'aplicarà mitjançant la devolució de l'impost especial d'hidrocarburs. La mesura té un cost públic de 240 milions d'euros.

D'on venim? 

  • Es tracta d'una mesura que va sorgir inicialment del diàleg entre el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i els transportistes reunits en el Comitè Nacional del Transport per Carretera (CNTC), que congrega les principals patronals del sector.
  • Finalment, l'Executiu va decidir ampliar-lo i aplicar-lo al conjunt de la població en línia amb les mesures preses en la resta d'Europa, com en Portugal o França, per esmorteir l'impacte de la pujada dels preus com a conseqüència de la guerra a Ucraïna.
  • La mesura es va aplicar primer fins al 30 de juny a través del primer pla de resposta a la guerra, aprovat a finals de març, però es va prorrogar el juny amb l'aprovació del segon gran pla per fer front a la crisi derivada de la invasió russa.