Política
Crisi

Menys impostos i xecs per omplir la nevera: quines ajudes es mantindran el 2023?

Actualitzat: Dimarts, 27 de desembre de 2022. 18:29

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, detallarà aquest dimarts el tercer paquet d'ajudes per combatre la crisi econòmica i energètica arran de la guerra d'Ucraïna. Després de l'últim Consell de Ministres, el president socialista desglossarà quines ajudes han vingut per quedar-se i quines rebaixes d'impostos deixaran d'aplicar-se a partir del nou any.

Per què és important? El govern de coalició de PSOE i Unidas Podem ha aplicat aquest 2022 una sèrie d'ajudes socials que han aconseguit situar Espanya amb el nivell d'inflació més baix de la zona euro. El país ha aconseguit moderar la pujada de preus que afecta a tota Europa.

Tot i això, l'executiu ha decidit impulsar un tercer paquet que amplia algunes ajudes en vigor que expiraven el 31 de desembre i d'altres noves que afecten la cistella de la compra.

Menys IVA en la compra: És molt probable que aquest matí els ministres acordin rebaixa l'IVA del 10% d'alguns aliments fins al 4%. 

  • A la pràctica, productes com el peix es podria veure beneficiat per aquesta rebaixa.
  • A Espanya, l'IVA de l'alimentació varia entre el 10% (reduït) i el 4% (superreduït).
  • Aliments de primera necessitat com la llet, ous, fruita, verdura, llegums i pa es consideren de primera necessitat i tenen un IVA del 4%.
  • Les begudes ensucrades i alcohòliques tenen un IVA del 21%.

A més: El govern espanyol també debatrà altres propostes i prorroga altres mesures aprovades aquest any:

  • Xec de 300 euros: Unidas Podemos negocia amb el PSOE, el seu soci, un xec de 300 euros per alleujar el cost de la compra, que beneficiaria uns 8 milions de persones.
  • Rodalies, gratis: Els pressupostos de l'Estat pel 2023 inclouen la gratuïtat dels bitllets de Rodalies i Mitja Distància per viatgers freqüents, una mesurar que suposa uns 660 milions d'euros durant tot l'any.
  • Sostre als lloguers: Els propietaris poden apujar el preu del lloguer un 2% com a màxim.
  • Pensions: Les pensions no contributives pugen un 15% després del pacte amb EH Bildu.
  • Llum: Baixa l'IVA de la llum del 10 al 5%, que s'aplica als consumidors, empreses o particulars, l'aplicació del tipus impositiu. 

Per acabar: El govern espanyol ha eliminat la bonificació generalitzada de 20 cèntims el litre al combustible per l'any 2023 i ha decidit mantenir-la només per al col·lectiu de professionals que en depenen estrictament.

Categoria: Política