Economies
Oli en un supermercat
Foto: Oli en un supermercat | Mariona Puig / ACN
Alimentació

El govern espanyol suprimeix l'IVA dels aliments de primera necessitat

Oli en un supermercat
Foto: Oli en un supermercat | Mariona Puig / ACN

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que elimina l'IVA dels aliments de primera necessitat per fer front a la pujada de preus. 

Què sabem? L'IVA de tots els aliments de primera necessitat passarà del 4% al 0%. 

  • També es redueix a la meitat l'IVA de l'oli i la pasta, que passarà del 10% al 5%. 

En detall: Els productes de primera necessitat que no estaran afectats per l'impost seran: llet, ous, fruites, verdures, pa, cereals, tubercles, farina, formatges i llegums. 

Què diu: En una roda de premsa davant dels mitjans de comunicació, el president espanyol ha fet balanç de totes les mesures presentades pel govern per fer front a la crisi provocada per la pandèmia i la guerra a Ucraïna. 

  • L'eliminació i reducció de l'IVA forma part del sisè paquet de mesures presentades per l'executiu espanyol.

Previsions: Aquesta nova mesura presentada per Sánchez durarà, com a mínim, sis mesos. 

En profunditat: El cap de l'executiu ha xifrat en 10.000 milions d'euros el cost d'aquest paquet de mesures la qual cosa eleva a 45.000 milions d'euros la inversió feta pel govern espanyol per respondre a l'impacte de la guerra d'Ucraïna.

  • Sánchez ha afirmat que s'han aprovat ja sis paquets de mesures des del març d'aquest any i ha reivindicat la resposta que està donant l'executiu, que ha contraposat a la del PP en l'anterior crisi econòmica.

D'on venim: El govern de coalició de PSOE i Unidas Podem ha aplicat aquest 2022 una sèrie d'ajudes socials que han aconseguit situar Espanya amb el nivell d'inflació més baix de la zona euro. El país ha assolit moderar la pujada de preus que afecta a tota Europa.

  • Tot i això, l'executiu ha decidit impulsar un tercer paquet que amplia algunes ajudes en vigor que expiraven el 31 de desembre i d'altres noves que afecten la cistella de la compra.

Reaccions: El portaveu d'ERC al Congrés de Diputats, Gabriel Rufián, ha criticat la mesura de l'executiu espanyol. 

  • Considera que abaixar l'IVA té beneficis "pels grans supermercats i redueix la recaptació de l'Estat". 
  • El republicà proposa gravar beneficis, posar límits als preus i apujar l'SMI.