Política
Laura Borràs en un acte amb un cartell de Carles Puigdemont de fons
Foto: Laura Borràs en un acte amb un cartell de Carles Puigdemont de fons | Joan Mateu / Europa Press
Cas Borràs

Carles Puigdemont avala la resistència de Borràs de no deixar el Parlament

Temps de lectura: 2 minuts
Laura Borràs en un acte amb un cartell de Carles Puigdemont de fons
Foto: Laura Borràs en un acte amb un cartell de Carles Puigdemont de fons | Joan Mateu / Europa Press

Carles Puigdemont s'ha alineat amb Laura Borràs. A través d'una reunió telemàtica de Junts, l'expresident a l'exili ha donat l'aval a l'estratègia de resistència de la presidenta suspesa del Parlament de no cedir la presidència de la cambra catalana i batallar-la fins al final.

Per què és important? La personalitat amb més pes dins del món postconvergent ha donat el seu vistiplau a Borràs, així tancant files amb la presidenta de Junts, que la justícia ha condemnat per delictes vinculats a la corrupció.

Què en sabem? Segons publica El Periódico, Puigdemont ha beneït l'estratègia de Borràs d'enrocar-se a la presidència del Parlament i reclamar a la cambra catalana que no l'aparti i que li restitueixi totes les seves funcions. 

  • En la trobada virtual on l'expresident a l'exili hauria avalat Borràs hauria participat també el secretari general, Jordi Turull, el president parlamentari del partit, Albert Batet, la secretaria segona de la Mesa del Parlament i proper a Borràs, Aurora Madaula, i el portaveu de la formació, Josep Rius.

Situació actual: La patata calenta del cas Borràs la té la vicepresidenta del Parlament, Ala Vergés, que la Junta Electoral Central li ha reclamat que es posicioni sobre la presidenta de Junts. De fet, li ha donat deu dies perquè respongui al fet que vol fer amb Borràs.

  • Segons fonts de Principal properes a la Mesa, Verges vol presentar al·legacions a la retirada de l'escó de Borràs. Aquest moviment vol buscar l'equilibri dins la cambra, ja que el partit de Vergés, ERC, a la vegada està demanant el relleu de Borràs al capdavant de la cambra catalana. 

En profunditat: La Mesa haurà de decidir en la reunió d'aquest dimarts si presenta o no al·legacions davant el requeriment de la Junta Electoral Central. La posició d'ERC serà clau, ja que té dos representants (Alba Vergés i Ruben Wagensberg), davant del PSC, que vol fora Borràs, i que té també dos representants (Assumpta Escarp i Ferran Pedret). Junts només té l'Aurora Madaula i la CUP en Carles Riera.

  • El debat se centrarà en si el Parlament presenta al·legacions i diu que no pot procedir a retirar-li l'acta sense sentència ferma, com previsiblement farà. O que prengui l'escó a Borràs i s'alineï amb la JEC, que diu que la Llei Electoral fixa com a causa d'inelegibilitat l'existència d'una sentència contra l'Administració Pública.