Política
Valle de Cuelgamuros
Foto: Valle de Cuelgamuros | Europa Press
Memòria històrica

La Moncloa vol recuperar restes de víctimes després de l'exhumació de Primo de Rivera

Temps de lectura: 2 minuts
Valle de Cuelgamuros
Foto: Valle de Cuelgamuros | Europa Press

El govern espanyol es compromet recuperar restes de les víctimes de la Guerra Civil i de la dictadura del Valle de Cuelgamuros després de l'exhumació de Primo de Rivera.

Per què és important? La nova Llei de Memòria Democràtica converteix el Valle de los Caídos en un cementiri civil i passa a anomenar-se Valle de Cuelgamuros.

Què diu? El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha aprofitat la seva visita a Catalunya per anunciar que el govern espanyol seguirà treballant per recuperar les restes de les víctimes de la Guerra Civil i de la dictadura franquista que es troben al que fins fa poc es coneixia com a Valle de los Caídos. 

  • "Seguirem treballant a la vall. És un dels objectius fonamentals de la llei (de Memòria Democràtica) que els familiars de les víctimes puguin recuperar les restes dels seus éssers estimats i donar-los una sepultura digna. No és ideologia, és pura humanitat", ha dit el ministre. 
  • Bolaños ha sostingut que l'exhumació de Primo de Rivera permet "avançar en dignitat" a la democràcia en evitar que hi hagi espais on s'homenatgi el falangisme i el feixisme.
  • "No és possible que una democràcia avançada i europea com l'espanyola tingui espais on s'enalteixi persones tan representatives del falangisme", i ha defensat les mesures del seu executiu per recordar les víctimes de la guerra i la repressió en el marc de la llei de memòria democràtica.

Context: El pròxim dilluns 24 d'abril s'exhumaran les restes de Primo de Rivera. La família està d'acord amb aquest procés i vol dipositar les restes a un altre lloc.

  • Els familiars ja havien demanat a l'abat del Valle i a la Direcció General de la Conselleria de Salut de la Comunitat de Madrid que duguessin a terme l'exhumació en compliment de la llei de memòria democràtica, que va entrar en vigor el passat novembre.
  • Un cop exhumades, la família les inhumarà a un altre cementiri catòlic en la intimitat. Possiblement, segons la Ser, podria ser al cementiri de San Isidro de Madrid.