Política
El secretari general de Ciutadans, Adrián Vázquez, intervé durant una roda de premsa després de la reunió del Comitè Nacional de Ciutadans
Foto: El secretari general de Ciutadans, Adrián Vázquez, intervé durant una roda de premsa després de la reunió del Comitè Nacional de Ciutadans | Alejandro Martínez Vélez / Europa Press
Eleccions generals

Tocat i enfonsat: Ciutadans no es presenta a les eleccions generals del 23-J

Actualitzat: Dimarts, 30 de maig de 2023. 15:01
Temps de lectura: 2 minuts
El secretari general de Ciutadans, Adrián Vázquez, intervé durant una roda de premsa després de la reunió del Comitè Nacional de Ciutadans
Foto: El secretari general de Ciutadans, Adrián Vázquez, intervé durant una roda de premsa després de la reunió del Comitè Nacional de Ciutadans | Alejandro Martínez Vélez / Europa Press

La direcció de Ciutadans ha decidit no presentar-se a les eleccions generals del pròxim 23 de juliol

Per què és important? La caiguda de la formació s'ha fet notòria en els últims comicis locals i autonòmics. El partit no ha aconseguit cap representant als parlaments autonòmics i a les municipals ha perdut representació a la majoria dels ajuntaments espanyols i catalans. 

Què en sabem? La direcció de Ciutadans ha decidit aquest dimarts que no concorrerà a les eleccions generales convocades pel president espanyol, Pedro Sánchez, després de la celebració dels comicis municipals i autonòmics. 

Què diuen? El Comitè Nacional del partit ha pres la decisió perquè considera que "el missatge de les eleccions locals ha sigut molt clar. Els espanyols no ens veuen com a una alternativa política transformadora", ha dit el secretari general, Adrián Vázquez, en roda de premsa.

  • Vázquez ha rebutjat la possibilitat de dissoldre's i ha afirmat que la formació es "rearmarà" perquè "sí que hi ha espai polític per a les idees liberals". 

Previsions: Al juliol, Ciutadans organitzarà una "gran trobada nacional per tornar a representar" la ciutadania que se situa en un espai de centre: "Estarem esperant per tornar a ser decisius", ha subratllat el secretari general. 

En xifres: El desastre de Ciutadans és evident. La formació taronja ha passat de ser una peça clau després de les eleccions del 2019 a ser un partit sense representació i irrellevant. 

  • La formació no ha arribat a l'1,3% dels vots en les últimes eleccions, molt lluny del 8,7% que va aconseguir ara fa quatre anys. 

En detall: A Catalunya, Ciutadans ha perdut fins a 229 regidors dels consistoris catalans i només se'n queda amb 10. 

  • El millor resultat de la formació taronja ha estat a Santa Coloma de Gramenet on ha aconseguit mantenir 2 representants. 
  • A nou municipis només ha tret un sol representant: Artés, Capellades, Lliçà de Vall, Olesa, Palau-solità i Plegamans, Premià de Mar, Santa Perpètua de Mogoda i Vilafant. 

D'on venim: L'any 2017, Ciutadans va convertir-se en la primera força a Catalunya després de guanyar les eleccions a la Generalitat en escons i vots.  

  • Va aconseguir tenir 37 diputats dins de la cambra catalana. 
  • Malgrat la seva victòria, l'independentisme va conservar la majoria absoluta al Parlament. 
  • Dins de la formació a Catalunya, han sortit dos dels líders més destacats del partit: Albert Rivera i Inés Arrimadas.
Categoria: Política
Etiquetes: Ciutadans Eleccions