Política
Assumpta Escarp (PSC)
Foto: Assumpta Escarp (PSC) | Europa Press
Parlament

El PSC proposarà Assumpta Escarp com a presidenta del Parlament

Actualitzat: Divendres, 2 de juny de 2023. 10:31
Temps de lectura: 3 minuts
Assumpta Escarp (PSC)
Foto: Assumpta Escarp (PSC) | Europa Press

El grup socialista al Parlament de Catalunya ha anunciat que presentarà candidatura pròpia per presidir la Mesa de la cambra catalana. 

Actualització: Segons ha avançat el diari Ara, el PSC presentarà Assumpta Escarp com a presidenta del Parlament de Catalunya. 

  • Actualment, Escarp és vicepresidenta segona del Parlament. 
  • El grup parlamentari socialista ha assegurat en un comunicat que "la decisió ha estat presa per unanimitat" i a més lamenten que "després de mesos d'una interinitat inacceptable a la Presidència, hagin hagut de ser les instàncies judicials les que han acabat activant el procés per rellevar Borràs".
  • "No hi ha cap dubte que un perfil com el d'Assumpta Escarp és el que necessita el Parlament per recuperar el camí de la normalitat i dignitat institucionals", assegura el PSC en el document. 

Per què és important? L'actual Mesa del Parlament ha retirat l'escó a la presidenta suspesa de la cambra, Laura Borràs, després que aquesta hagués estat condemnada pel Tribunal Superior de Justícia. 

Què diu? En una entrevista a RTVE, la portaveu del PSC al Parlament de Catalunya, Alícia Romero, ha confirmat que el seu grup parlamentari presentarà candidatura pròpia per presidir la cambra catalana. 

  • "Tenim una possibilitat de tenir la presidència. Jugarem fort en aquest sentit", ha afirmat.
  • Romero justifica el seu anunci tot recordant que el PSC és el grup més gran de la cambra catalana.
  • La socialista ha explicat que aquest divendres al matí, el grup parlamentari es reuneix per acordar el nom que proposaran.
  • La portaveu ha considerat que la retirada de l'escó a Laura Borràs "arriba tard" i que s'ha anat "desprestigiant" la institució.

Previsions: Divendres 9 de junys se celebrarà un ple extraordinari per elegir el relleu a la presidència de la cambra catalana.

D'on venim: Després de diferents capítols del cas Borràs, sembla que ja ha arribat a l'últim. La Mesa de la cambra catalana ha decidit retirar l'escó a Borràs després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya la va condemnar a 4 anys i mig de presó i 13 d'inhabilitació per fraccionament de contractes a la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). 

Context: Els socialistes només han aconseguit tenir la presidència del Parlament de Catalunya en una sola ocasió. 

  • Joan Raventós va ser president de la Mesa del Parlament de l'any 1995 al 1999.

A més, els comuns també han anunciat que presentaran candidatura pròpia. El portaveu d'En Comú Podem al Parlament, David Cid, ha reclamat obrir "una nova etapa" al parlament després que la Mesa hagi acordat retirar-li l'escó de diputada i ja no sigui presidenta de la cambra.

  • Cid ha assegurat que ara toca "passar pàgina" i "deixar de tenir una presidenta condemnada per un cas de corrupció". "I la presidència del Parlament no pot ser de Junts per designi diví i passi el que passi", ha advertit, i ha afegit que cal que sigui "una presidència progressista i d'esquerres".
  • Precisament per això ha anunciat que els comuns plantejaran com a candidat el diputat Joan Carles Gallego al ple del divendres vinent, que ha d'escollir nou president.
Categoria: Política