Política
L'alcalde de Sabadell durant l'1-O, Maties Serracant, davant dels jutjats
Foto: L'alcalde de Sabadell durant l'1-O, Maties Serracant, davant dels jutjats | ACN
Tribunals

Condemnen l'exalcalde de Sabadell a 4 mesos d'inhabilitació per l'1-O

Actualitzat: Dimarts, 6 de juny de 2023. 10:59
Temps de lectura: 2 minuts
L'alcalde de Sabadell durant l'1-O, Maties Serracant, davant dels jutjats
Foto: L'alcalde de Sabadell durant l'1-O, Maties Serracant, davant dels jutjats | ACN

Condemnat l'exalcalde de Sabadell Maties Serracant a quatre mesos d'inhabilitació i 1.800 euros de multa pel referèndum de l'1-O. 

Què en sabem? Un jutjat ha condemnat a Serracant per la seva actuació amb relació a la celebració del referèndum independentista de l'octubre del 2017. 

  • En aquell moment, Serracant era alcalde de la cocapital del Vallès Occidental.
  • En la sentència, la jutgessa apunta que l'exalcalde és autor "criminalment responsable d'un delicte de desobediència greu". 
  • El tribunal l'inhabilita per ocupar cap càrrec públic o electe, a més d'una quota diària de multa de 30 euros durant dos mesos, equivalent a 1.800 euros.

Què diu? El tribunal matisa que la pena no afecta l'exercici de la docència, a la qual es dedica Serracant, que va deixar de ser alcalde de Sabadell el 2019. La sentència es pot apel·lar i hi ha un marge de deu dies per presentar el recurs.

  • La jutgessa conclou que Serracant tenia coneixement del mandat judicial concret del Tribunal Constitucional que exigia "abstenir-se" de tramitar qualsevol acord o actuació que permetés la celebració del referèndum.
  • Es constata que, com a mínim, el llavors alcalde en tenia coneixement des del 12 de setembre del 2017, ja que és la data en què l'Ajuntament va rebre un requeriment dirigit a l'alcaldia en el qual, entre altres, s'advertia de les eventuals responsabilitats en les quals podien incórrer si no atenien el requeriment.

D'on venim: El mes d'abril passat, Serracant va refermar davant la jutge que com a alcalde no podia fer res per evitar la celebració de l'1-O a Sabadell.

  • La petició de la fiscalia era de dos anys d'inhabilitació i una multa de 15.000 euros. Finalment, s'ha resolt amb una pena inferior, tant en la quantitat de mesos d'inhabilitació com en la multa econòmica. 

En detall: Maties Serracant va ser alcalde de Sabadell de l'any 2017 al 2019 per la formació municipal Crida per Sabadell.