Política
Meritxell Serret al TSJC
Foto: Meritxell Serret al TSJC | ACN
Tribunals

El TSJC condemna la consellera Meritxell Serret a un any d'inhabilitació per l'1-O

Actualitzat: Dimecres, 26 d'abril de 2023. 15:44
Temps de lectura: 2 minuts
Meritxell Serret al TSJC
Foto: Meritxell Serret al TSJC | ACN

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha condemnat l'actual consellera d'Exteriors a un any d'inhabilitació per la celebració del referèndum de l'1-O. 

Què en sabem? La sala civil i penal del TSJC ha condemnat Serret per un delicte de desobediència i la condemna a un any d'inhabilitació. 

  • "Inhabilitació especial per l'exercici de càrrecs públics electes per un temps d'un any", diu el tribunal. 

En detall: A més, la consellera haurà de pagar una multa durant 8 mesos d'una quota diària de 50 euros, 12.000 euros en total. 

  • La fiscalia demanava justament un any d’inhabilitació i la multa que se li ha imposat per, entre altres actes, haver aprovat els pressupostos el març del 2017 que preveien partides pel referèndum i haver signat el decret de convocatòria del mateix tot i rebre els advertiments del Tribunal Constitucional. 

Què diu? Serret presentarà recurs a la sentència del TSJC. En un comunicat des de la conselleria, Serret afirma que es continuarà defensant "fins on calgui".

  • "Seguirem confrontant l’Estat i el sistema judicial. També denunciant la persecució contra l’independentisme. Continuarem plantant cara a la repressió", afegeix.
  • A més, reitera el seu "convenciment" que l'1-O no va ser "cap delicte", sinó una "expressió democràtica massiva" que responia al mandat d'una majoria parlamentària.

D'on venim: L'exconsellera d'Agricultura va ser jutjada el passat 29 de març per un delicte de desobediència per l'organització de l'1-O. 

  • Serret va formar part del Govern de l'expresident Carles Puigdemont que va organitzar el referèndum sobre l'autodeterminació de Catalunya.
  • La consellera es va exiliar inicialment a Bèlgica, però va personar-se el març del 2021 davant del magistrat del Tribunal Suprem, que va derivar la causa al TSJC.

Què deia? La consellera de l'executiu del president Pere Aragonès va dir quan es va assabentar que la jutjarien que "la repressió no m'atura i segueixo fent política i defensat el projecte republicà i independentista". 

  • "Som aquí per ser útils a la ciutadania i per construir una Catalunya més lliure", va escriure Serret en un tuit.