Política
Anna Erra
Foto: Anna Erra | ACN
Independentisme

Anna Erra es proclama presidenta del Parlament i tanca l'etapa Borràs

Actualitzat: Divendres, 9 de juny de 2023. 13:00
Temps de lectura: 2 minuts
Anna Erra
Foto: Anna Erra | ACN

Anna Erra, alcaldessa de Vic en funcions i vicepresidenta de Junts, ha estat proclamada presidenta del Parlament amb l'aval d'Esquerra i del seu partit, i amb els vots en blanc de la CUP.

Per què és important? La segona institució de Catalunya torna a tenir una líder, després de mesos d'interinitat amb la vicepresidenta fent les funcions de la presidenta.

Què ha passat? Com era de preveure, els republicans han complert el pacte que van segellar amb els juntaires al principi de legislatura de repartir-se les dues institucions catalanes. La Generalitat per ERC, el Parlament per Junts.

  • La CUP ha tingut el pes que ha fet decantar la balança cap a la candidata de Junts, i PSC i Comuns no arriben a la majoria necessària per imposar un dels seus presidenciables.

Què ha dit? S'ha compromès a defensar la sobirania de la cambra "per damunt de tot" i a protegir-la "davant qualsevol ingerència externa". Ademés ha assegurat que exercirà una "presidència plena i amb totes les atribucions, amb rigor i transparència".

  • "Trobaran sempre en mi una porta oberta i mà estesa", ha assegurat. Així mateix, s'ha compromès a "mantenir" alguns "camins" oberts amb la presidència de Laura Borràs, com la "defensa dels drets polítics dels diputats", la "modernització i transparència" de la institució i el combat contra les actituds "antidemocràtiques".

Qui és Anna Erra?

La que ha sigut alcaldessa de Vic des del 2015, i que ara deixa la vara de la ciutat, és molt propera al sector pragmàtic del secretari general de Junts, Jordi Turull.

Tot i que Turull l'hagi venut dins de l'executiva com una política moderada, que de fet va iniciar la seva carrera política a Unió, el cert és que durant la seva batllia ha protagonitzat diverses polèmiques per convertir Vic en l'epicentre de l'independentisme.

Les polèmiques: Erra va ser processada per fer que les megafonies de l'ajuntament, cada dia a les 20h, proferissin proclames de llibertat pels presos polítics. També va cedir la plaça major de la ciutat perquè fos omplerta amb milers de creus grogues en símbol de què la llibertat havia mort a Espanya.

  • Va protagonitzar una forta polèmica amb Ciutadans quan va impedir que el partit taronja i el PP instal·lessin carpes informatives, sota l'argument que la majoria de veïns no estaven d'acord amb la seva ideologia.
Categoria: Política