Política
La nova presidenta del Parlament
Foto: La nova presidenta del Parlament | ACN
Independentisme

L'independentisme no erra i vota unit la nova presidenta del Parlament

Actualitzat: Divendres, 9 de juny de 2023. 14:06
Temps de lectura: 3 minuts
La nova presidenta del Parlament
Foto: La nova presidenta del Parlament | ACN

L'independentisme aquest cop sí que ho ha tingut clar i no ha errat en unir-se, sense estires i arronses, per votar units la nova presidenta del Parlament, Anna Erra.

Què ha passat? Després de molts episodis on la unitat d'acció independentista s'ha vist dissolta en una guerra de guerrilles, inclús protagonitzant xocs interns de partits i entitats, ERC, Junts i CUP ha tancat files per fer presidenta de la cambra catalana a la candidata de Junts.

L'ambient: Erra ha sigut proclamada presidenta abans de ser votada. Això s'ha fet evident quan la candidata de Junts ha irromput com una super star a la cambra i ha copat totes les mirades, les abraçades i les felicitacions.

  • Quan encara no s'havia ni procedit a la votació, i abans de començar la sessió, Erra s'ha dirigit cap al públic i s'ha fos en una sentida abraçada amb la seva família al complet.

La votació: El procediment per escollir la nova presidenta del Parlament ha sigut una avorrida desfilada de corbates i americanes cap a una urna que no anava a donar cap resultat sorprenent que no se sàpiga prèviament: la primera volta no servia de res més que per lluir outfit.

  • El resultat de la votació era tan poc imprevisible que fins i tot els diputats de Junts, mentre s'estava escrutant el resultat de la primera urna, s'han dedicat a repartir-se els paperets amb el nom d'Anna Erra i Solà per la segona volta.
  • En la segona processó de paperets els diputats s'han hagut de decidir entre Anna Erra (Junts) i Assumpta Escarp (PSC). I ha sigut gràcies a la força que l'independentisme encara conserva al Parlament que l'exconvergent alcaldessa de Vic s'ha convertit en presidenta de la segona institució del país.

El discurs: Un cop aplaudida solemnement per quasi tota la cambra, la vigatana ha pujat a la Mesa i s'ha penjat el penjoll de presidenta. Visiblement emocionada ha hagut d'esbufegar diversos cops per iniciar les seves paraules, mentre que la representació de l'extrema dreta de Vox tocava el dos per una porta lateral.

Qui hi havia? Tot i que avui era un dia important tant pel Parlament com per Junts, s'ha pogut presenciar una distància freda entre els dos líders de Junts: Laura Borràs i Jordi Turull. Aquests s'han assegut un a cada punta de la cambra catalana i en diferents llotjes.

  • És per això que el Parlament s'ha omplert de grans personalitats polítiques, des de les expresidentes de la cambra Laura Borràs i Carme Forcadell; l'expresident Artur Mas; la portaveu del Govern, Patrícia Plaja; el president de CCOO, Javier Pacheco o l'exconsellera Meritxell Borràs.