Política
Els nous consellers Anna Simó, Ester Capella i David Mascort
Foto: Els nous consellers Anna Simó, Ester Capella i David Mascort | Imatges d'ERC
Govern

Qui són els nous consellers de la Generalitat?

Temps de lectura: 3 minuts
Els nous consellers Anna Simó, Ester Capella i David Mascort
Foto: Els nous consellers Anna Simó, Ester Capella i David Mascort | Imatges d'ERC

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha nomenat tres nous consellers: Anna Simó (Educació), Ester Capella (Territori) i David Mascort (Acció Climàtica). Simó i Capella són dos pesos pesants d'ERC, amb una trajectòria en la primera línia de la política institucional en diverses conselleries. Mascort és el més desconegut dels nous consellers.

Per què és important? El president Aragonès ha fet modificacions al seu executiu després dels mals resultats d'ERC en les últimes eleccions municipals i en una estratègia de reformar el Govern de cara els comicis espanyols del pròxim 23 de juliol. 

  • Els consellers Cambray i Fernàndez han estat els dos membres de l'executiu català que han patit un desgast més importants per les polèmiques que han envoltat les seves conselleries. 

Anna Simó 

Anna Simó es converteix en la nova consellera de Territori i agafa el relleu de Juli Fernández. 

En detall: Simó és una figura veterana i amb renom dins d'ERC. Va ser consellera de Benestar Família del Govern de Pasqual Maragall del 2003 al 2006. 

  • Va ser secretària primera de la mesa del Parlament en la legislatura de l'1 d'octubre. A més, ha estat diputada al Parlament durant quatre legislatures, del 2006 al 2018. 
  • És llicenciada en Filologia Catalana i ha treballat durant molts anys al Consorci per a la Normalització Lingüística. 
  • Va ser regidora de l'Hospitalet de Llobregat l'any 2003 i ha tingut diverses responsabilitats dins de l'executiva d'Esquerra Republicana. 

Context: Simó ha estat condemnada a 4 mesos d'inhabilitació i a una multa de 1.200 euros per un delicte de desobediència per formar part de la mesa del Parlament de Catalunya de l'expresidenta Carme Forcadell. 

  • El tribunal va considerar que va desobeir per haver tramitat iniciatives parlamentàries relacionades amb el procés i el referèndum de l'1-O.
  • En el nou judici, que es va repetir perquè el primer es va considerar imparcial, les condemnes s'han rebaixat notablement i el temps d'inhabilitació ja completat es descomptarà de la nova pena.

Ester Capella 

Ester Capella serà la nova consellera d'Educació i agafa el relleu del Josep Gonzàlez-Cambray. 

En detall: Capella, que fins ara era delegada del Govern a Madrid, és llicenciada en dret i ha estat diputada d'ERC al Parlament i al Congrés dels Diputats (2015-2018), on precisament va treballar amb Teresa Jordà, que ara encapçalarà la llista republicana amb Gabriel Rufián.

  • Va ser consellera de Justícia de l'any 2018 al 2021, senadora designada pel Parlament de Catalunya del 2013 al 2015 i regidora portaveu d’ERC de l’Ajuntament de Barcelona del 2007 al 2011.
  • En les últimes eleccions municipals, Capella anava de número 3 d'Ernest Maragall a les llistes d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona i va resultar escollida, ja que els republicans van obtenir 5 regidors. 

David Mascort

David Mascort agafa la cartera d'Acció Climàtica i pren el relleu de Teresa Jordà. 

En detall: Actualment, és secretari general d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. També ho va ser de la conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. 

  • Va néixer a Barcelona l'any 1969 i és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials. 
  • Va ser alcalde de Vilablareix (Gironès) entre 2011 i 2022. 
  • A més, també ha estat vicepresident del Consell Comarcal del gironès entre 2003 i 2007 i va ser membre de la Diputació de Girona des del 2013 fins al 2015.
  • També és president de la Federació Regional d'Esquerra Republicana a Girona