Política
Salvador Illa i Pere Aragonès
Foto: Salvador Illa i Pere Aragonès | Europa Press
Política

ERC i PSC pacten a les diputacions de Tarragona i Lleida i deixen fora Junts

Temps de lectura: 2 minuts
Salvador Illa i Pere Aragonès
Foto: Salvador Illa i Pere Aragonès | Europa Press

Esquerra Republicana i PSC han tancat acords de governança per a les diputacions de Tarragona i Lleida, així doncs compartiran quatre anys de mandat amb les dues presidències a càrrec d'ERC.

Per què és important? Tot i que era viable un pacte de forces independentistes en ambdós casos, els republicans han preferit pactar i governar amb el Partit Socialista de Catalunya. Una mostra més de les males relacions entre els partits catalans.

En detall: Segons publica el diari Ara, Junts va oferir pactes als republicans per repartir-se les diputacions, amb dos anys de presidència per a cada un. Des d'ERC, però, neguen que aquesta proposta fos de Junts.

  • Els republicans asseguren que després de reunir-se amb Junts "només vam rebre  pactes a traïció de Junts, com a Roses, i avançades converses amb el PSC per repartir-se la diputació de Tarragona", i per això van apostar per canviar l'estratègia.

En xifres: A la diputació de Tarragona, ERC hi té 9 diputats i els socialistes en tenen 8. Junts també compta amb 8 diputats.

  • Pel que fa a Lleida, Junts té 10 diputats, els republicans 8 i el PSC 4.

Què han dit? Sobre l'acord a Tarragona, ambdues formacions han afirmat que el pacte durarà quatre anys i que tenen intenció de "blindar-se de dinàmiques d'àmbit nacional en les quals, lògicament, les forces polítiques signants de l'acord mantenen posicions discrepants".

Context: Les males relacions entre les forces independentistes no sorprenen. Es van materialitzar amb la sortida de Junts del govern de la Generalitat, i no han cessat des d'aleshores.

  • L'ambient polític és un constant degoteig de crítiques i retrets entre ERC i Junts.

Previsions: Encara queden molts pactes per tancar, entre ells, el de l'Ajuntament de Barcelona. Ada Colau ha proposat aquest mateix matí un pacte a tres amb PSC i ERC.